Leven met ongewenste kinderloosheid

Array

De klinisch psychologen Vivian Kraaij en Nadia Garnefski brengen in 2013 het zelfhulpboek ‘Leven met ongewenste kinderloosheid’ uit. Ze ontwikkelden op basis van wetenschappelijk onderzoek al meerdere zelfhulpboeken voor mensen die op volwassen leeftijd met een lichamelijke beperking of medische aandoening te maken krijgen.

Onderzoeksgroep
Van de vrouwen die kinderen willen, heeft 10 tot 15% vruchtbaarheidsproblemen. Uiteindelijk blijft 3 tot 5% ongewild kinderloos, waarvan weer een deel depressieve klachten ontwikkelt. In het voorjaar heeft een groep ongewild kinderloze vrouwen met depressieve klachten het zelfhulpprogramma gevolgd en is de effectiviteit van het programma wetenschappelijk onderzocht.

Dit gebeurde door de helft van de groep met het zelfhulpprogramma te laten werken en de andere helft op een wachtlijst te plaatsen (controlegroep). 70% van de gebruikers gaf aan blij te zijn met het programma, 95% ervoer het als nuttig. De groep die met het zelfhulpboek werkte, had na afloop significant minder angst- en depressieklachten vergeleken met de groep die op de wachtlijst stond.

Eind augustus presenteren Kraaij en Garnefski deze resultaten op een congres van de European Health Psychology Society in Praag. Op basis van het onderzoek worden aanpassingen aangebracht in het zelfhulpboek en in 2013 verschijnt het boek bij uitgeverij Boom.

Voorgoed anders
Duizenden mensen krijgen te maken met een onverwachte lichamelijke beperking of chronische ziekte die hun leven voorgoed verandert. Kraaij en Garnefski doen al jaren wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van zo’n onverwachte bocht in de levensloop: hoe komt het dat sommige mensen ermee kunnen `copen’, terwijl anderen depressief worden? Zijn er voorspellende factoren aan te wijzen? Welke zijn dat, en is het mogelijk de bevindingen te vertalen in interventies? Met andere woorden: hoe kun je iemand leren om zelf met behulp van een boekje negatieve gedachten en copingstijlen zodanig te veranderen dat hij of zij wat zonniger in het leven komt te staan?

Denkstijl en levensdoelen belangrijk
De onderzoekers constateerden dat het ontwikkelen van depressieve klachten bij mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte sterk samenhangt met bepaalde negatieve denkstijlen. Garnefski: `Beschouwen ze wat hen is overkomen als een `totale ramp’ die hun leven perspectiefloos maakt, of als iets dat wel `erg’ is maar niet het einde van de wereld” En ja, dat denken beïnvloeden is mogelijk met behulp van technieken uit de Cognitieve Gedrags Therapie. Ten tweede vonden de onderzoekers dat depressieve klachten ook samenhangen met een onvermogen om doelen die niet langer haalbaar zijn aan te passen. .Het is daarom belangrijk mensen te helpen hun levensdoelen aan te passen; hun oude doelen los te laten en er nieuwe, gebaseerd op de veranderde situatie, voor in de plaats te stellen.

bron: Leiden Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen