Eén op de drie Nederlanders heeft voorkeur voor privékliniek indien vergoed

Niet levensbedreigende aandoeningen meest geschikt voor behandeling in privékliniek’
Als het aan de patient ligt, nemen privéklinieken steeds meer de rol van ziekenhuizen over. Indien de behandeling in privéklinieken vergoed zou worden, zou ruim één op de drie Nederlanders liever in een privékliniek behandeld worden dan in een ziekenhuis. Ook wil 70 procent van de Nederlanders privéklinieken graag onafhankelijk kunnen vergelijken op kwaliteit. Slechts 15 procent wil niet in een privékliniek behandeld worden. Dat blijkt uit de HealthTracker© van communicatieadviesbureau Porter Novelli en DVJ Healthcare, een continu onderzoek onder ruim 600 Nederlanders.

De resultaten zijn opvallend omdat minder dan een op de tien mensen wel eens een privékliniek heeft bezocht, zo blijkt uit het onderzoek. Men kent privéklinieken vooral van naam (48%), maar dus niet uit eigen ervaring. Steeds meer patienten kiezen echter voor een privékliniek, blijkt uit cijfers van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). De verwachting is dat in 2012 de grens van een miljoen patienten wordt overschreden. In 2010 waren dit nog 660.000 patienten.

De doorslaggevende factor om zich in een privékliniek te laten behandelen blijkt voor 60 procent van de ondervraagden de kwaliteit van zorg van privéklinieken te zijn. Er bestaat daarentegen een diffuus beeld over deze kwaliteit van zorg. Bijna net zoveel ondervraagden geeft aan dat dit juist een reden is om zich niet te laten behandelen in een privékliniek. “De reputatie van privéklinieken met betrekking tot de kwaliteit van zorg laat een tegenstrijdig beeld zien, terwijl dit een doorslaggevende factor vormt voor de keuze van de patient. Er ligt daarmee een duidelijke profileringskans voor de privéklinieken in Nederland”, aldus Frank Peters, managing director van Porter Novelli.

â–¡ geschikt â–¡ ongeschikt
Nederlanders vinden met name minder urgente of niet levensbedreigende aandoeningen geschikt voor behandeling in privéklinieken. Hieronder vallen cosmetische afwijkingen maar ook zaken die wel een bedreiging zijn voor de gezondheid maar minder urgentie hebben, zoals verslaving en overgewicht. In het geval van een verslaving zou 12 procent naar een privékliniek gaan, gevolgd door oogaandoeningen (10%), ernstig overgewicht (9%) en spataders (9%). Ook zijn er aandoeningen die door de ondervraagden juist ongeschikt worden geacht voor behandeling. Zo vindt een kwart van de Nederlanders een privékliniek ongeschikt voor de behandeling van kanker. De behandeling van aandoeningen zoals hart- en vaatziekten (21 %) en longziekten (12 %) vindt men eveneens niet passend voor privéklinieken.


Over de HealthTracker

Communicatieadviesbureau Porter Novelli en onderzoeksbureau DVJ Healthcare voeren samen continu onderzoek uit om ontwikkelingen in Nederland op het gebied van zorg en welzijn in kaart te brengen. Dat gebeurt via een online-consumentenpanel dat representatief is voor de Nederlandse bevolking. Porter Novelli en DVJ Healthcare doen regelmatig verslag van deze HealthTracker.

Porter Novelli is een fullservice-communicatieadviesbureau met een gespecialiseerde healthcare-practice en is onderdeel van het internationale Porter Novelli-netwerk. DVJ Healthcare is de tak van fullservice-marktonderzoeksbureau DVJ Insights die zich specifiek richt op onderzoeksvraagstukken in de gezondheidssector.

Recente artikelen