Volgende fase behandeling levertumoren

Het UMC Utrecht is de volgende fase ingegaan met de innovatieve behandeling van levertumoren met radioactieve holmiumbolletjes. Hieruit moet blijken of holmiumbolletjes levensverlenging kunnen bieden aan uitbehandelde patienten met levertumoren.
De nieuwe behandeling verloopt in twee stappen. Een patient krijgt eerst een lage, veilige `scout’-dosis van de radioactieve bolletjes. Op een MRI-scan is zichtbaar waar de bolletje zich in de lever ophopen. Alleen als de bolletjes inderdaad rondom tumoren zitten, gaan de onderzoekers verder met stap twee. Die bestaat uit een grote, therapeutische dosis van de radioactieve bolletjes. Na het onderzoek ondergaat de patient verschillende scans om te kijken of de tumoren inderdaad kleiner worden.

Het UMC Utrecht heeft eerder in fase I-onderzoek bij vijftien patienten laten zien dat de methode veilig is. Deze resultaten zijn vandaag, 22 augustus, gepubliceerd in het tijdschrift Lancet Oncology. De radioactieve bolletjes worden ingespoten in een groot bloedvat dat met name naar de tumoren in de lever leidt. De bolletjes komen vast te zitten in kleine bloedvaatjes rondom tumoren en geven daar hun straling af.

Kankerbehandeling op maat
“Het grote voordeel van onze methode is dat de arts kan zien wat hij doet”, verklaart hoofdonderzoeker dr. Frank Nijsen. Hij heeft de holmiumbolletjes met zijn team ontwikkeld. “Dankzij de scoutdosis weten we of de bolletjes inderdaad op de juiste plaats terechtkomen. We kunnen de radioactiviteit dus heel gericht geven. Het is een stap op weg naar kankerbehandeling op maat.”

In het fase II-onderzoek willen de onderzoekers in 30 tot maximaal 48 patienten uitvinden hoe tumoren reageren op de straling. Bij het onderzoek zijn medisch oncoloog dr. Zonnenberg en interventieradioloog prof. dr. Maurice van den Bosch betrokken.