Gezondheidswinst is belangrijker dan zorgproductie

Array

Conferentie IQ healthcare
Nederlanders zijn tevreden over hun gezondheidszorg. Er zijn geen wachtlijsten, de zorg is toegankelijk. Maar de kosten zijn torenhoog. De zorgkosten voor een gemiddeld Nederlands gezin bedragen ruim 10.000 euro per jaar. Oorzaak: de Nederlandse gezondheidszorg is vooral gericht op productie van zorg, terwijl de te behalen gezondheidswinst centraal zou moeten staan. Deze discrepantie is het hoofdthema van de derde conferentie van IQ healthcare van het UMC St Radboud, op 7 september aanstaande in Nijmegen.

De relatie tussen wat er aan geld de zorg ingaat en wat er aan toegevoegde gezondheidswaarde uitkomt, is onbekend. Wat de individuele patient opschiet met de behandelingen die hij krijgt wordt niet bijgehouden. Dat is nodig om duidelijk te krijgen voor welk type patient een behandeling zinvol is en voor wie niet.

 

Bekend is, is dat de verschillen tussen regio’s groot kunnen zijn. Bijvoorbeeld: in het ene deel van ons land is de kans op een herniaoperatie vele malen groter dan in het andere deel. Niet omdat de mensen daar zieker zijn, maar omdat het behandelbeleid in ziekenhuizen verschilt.

Een eerste stap om publiek, zorgverleners en verzekeraars inzicht te geven in deze verschillen tussen regio’s is een atlas van de gezondheidszorg. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben al zo’n atlas, die in het ideale geval zichtbaar maakt wat er in een regio aan zorgactiviteiten, zoals diagnostiek en behandelingen wordt gedaan, wat dat per patientengroep kost en wat het de patient oplevert.

Op de conferentie van IQ healthcare die volgende week in Nijmegen gehouden wordt, komt prof.dr. John E. Wennberg, oprichter van het Dartmouth Institute (New Hampshire, USA) vertellen wat de ervaringen zijn met de Amerikaanse Dartmouth Atlas voor gezondheidszorg.

Verder spreken onder andere prof.dr. Gert Westert, prof.dr. Ab Klink, prof.dr. Eric Schneider (RAND/ Harvard), prof.dr. John Appleby (King’s Fund, Londen), prof.dr. Glyn Elwyn (Cardiff) en prof.dr. David Goodman (Dartmouth Institute). Zij behandelen actuele onderwerpen zoals: hoe verkleinen we de verschillen in kwaliteit tussen zorgaanbieders; hoe beperken we ongewenste praktijkvariatie en hoe krijgen we meer kwaliteit tegen lagere kosten. Ook de belangrijke rol van de patient bij het verbeteren van de kwaliteit van de zorg komt op de conferentie aan de orde.

De conferentie wordt afgesloten met de uitdagende en confronterende muziektheatervoorstelling “De Limonadefabriek” over de rol van de patient in het ziekenhuis van de toekomst.

 

Recente artikelen