GGZ Oost Brabant start Leergroep FACT

Array

In september gaat in Oss een van de FACT-teams van GGZ Oost Brabant van start als ambulante Leergroep. Doel van deze voor Nederland unieke pilot is om vanuit meerdere disciplines gezamenlijk de theorie vanuit het onderwijs en de praktijk in het ambulante ggz-werkveld te integreren.

Een Leergroep is een hoogwaardige, competentiegerichte leeromgeving, waar naast de directe clientenzorg, het leren centraal staat. In een FACT-team werken medewerkers van verschillende disciplines in de wijk, voor clienten met (eerste) psychosen en/of clienten met een ernstige psychiatrische aandoening. In de Osse Leergroep FACT wordt gefocust op de FACT-methodiek, de Herstelvisie en ambulantisering/transmuralisering van de zorg.

Het gaat om acht studenten van verschillende opleidingen: psycholoog, GZ-psycholoog, toegepaste psychologie, verpleegkundig specialist, twee verpleegkundigen, sociaal-psychiatrische verpleegkundige, sociaal-juridisch hulpverlener, en ervaringsdeskundige, op Bachelor of Masterniveau. Begeleid door een leerregisseur en een praktijkopleider halen zij samen met de ervaren FACT-teamleden synergie uit het interdisciplinair leren.

De projectdoelen zijn onder andere om instrumenten te ontwikkelen die het herstelproces ondersteunen en die ambulantisering/transmuralisering van zorg verder vormgeven. Ook vindt GGZ Oost Brabant het belangrijk om naast het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het vergroten van client- en medewerkerstevredenheid, zich als aantrekkelijke werk- en leeromgeving en werkgever te profileren.

Leerafdeling klinisch
GGZ Oost Brabant startte in 2011 met een pilot Leerafdeling op de klinische ouderenafdelingen in Oss. Studenten van zowel de BOL- als BBL- opleidingsvariant verpleegkunde (niveau 4 en 5) volgen er een deel van hun opleiding. De ervaren verpleegkundigen en andere teamleden dragen kennis over aan studenten, andersom brengen studenten kennis mee naar de Leerafdeling. Uit meerdere evaluaties blijkt dat de pilot naar volle tevredenheid werkt. Clienten reageren enthousiast en uit eerste metingen blijkt dat leerlingtevredenheid en medewerkertevredenheid toenemen. Reden genoeg om nu een vervolg te realiseren met een ambulante Leergroep FACT.

GGZ Oost Brabant
GGZ Oost Brabant is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, met locaties in ondermeer Rosmalen, Boxmeer, Helmond, Oss, Uden, Veghel en Boekel. Er werken ruim 2.400 medewerkers. Jaarlijks kloppen meer dan 11.000 nieuwe clienten bij de GGZ Oost Brabant aan. Hun klachten lopen uiteen van bijvoorbeeld ADHD en autisme bij kinderen en jeugdigen, persoonlijkheidsproblemen en trauma’s bij volwassenen tot dementie en depressie bij ouderen.
www.ggzoostbrabant.nl

ggzoostbrabant

GGZ Oost Brabant biedt hulp en zorg aan mensen met psychische en psychiatrische problemen.

Recente artikelen