“Meting van vaatwanddikte met echografie heeft geen zin”

Het heeft geen zin om in de algemene bevolking mensen met een verhoogd risico op vaatziekten op te sporen via een echometing van de halsslagader. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht in het tijdschrift JAMA van 22 augustus. Het meten van slagaderverkalking voegt nauwelijks iets toe aan de bekende risicofactoren.

Een verdikte vaatwand in de halsslagader wijst op aanwezigheid van slagaderverkalking en is dus een risicofactor voor vaatziekten. Steeds meer wetenschappers suggereren daarom dat een echometing van de vaatwand onderdeel zou moeten worden van het standaardNOTonderzoek om mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten op te sporen. Dat zal echter niks opleveren, bewijzen onderzoekers van het UMC Utrecht.

45.000 deelnemers
Dr. Hester den Ruijter en prof. dr. Michiel Bots van het UMC Utrecht en internationale collega’s combineerden veertien wetenschappelijke onderzoeken met in totaal 45.000 personen. Deze deelnemers hadden in het begin geen hart- en vaatziekten en waren ogenschijnlijk gezond. Binnen 11 jaar kregen ruim 4.000 deelnemers een hartaanval of herseninfarct. Wie van hen een laag, gemiddeld of hoog tienjarig risico had op een hartaanval of herseninfarct, bleek goed te voorspellen met de bekende risicofactoren bij aanvang van het onderzoek. Dat zijn leeftijd, geslacht, bloeddruk, cholesterol, rookstatus en gebruik van bloeddrukverlagers.

Het toevoegen van informatie over de wanddikte van de halsslagader verbetert deze voorspelling nauwelijks. Met de echometing bij de andere risicofactoren opgeteld blijft negentig procent van de mensen in dezelfde risicoklasse. Alleen in de groep met een gemiddeld risico heeft de vaatwanddikte meting een beetje aanvullende voorspellende waarde. Krap vier procent van de mensen blijkt dan een hoger of lager risico op hartaanval of herseninfarct te hebben.

Geen gezondheidswinst
“Dat effect is veel te klein om de echometing bij iedereen in te voeren”, verklaart hoofdonderzoeker Bots. “Het is niet waarschijnlijk dat het toevoegen van deze meting gezondheidswinst zal opleveren.”

Overigens vindt Bots het meten van vaatwand in de halsslagader nog steeds waardevol. Bijvoorbeeld bij de evaluatie van nieuwe geneesmiddelen. Ook is de meting bruikbaar om bij jongeren het risico op vaatziekten aan te tonen. Zo heeft het UMC Utrecht laten zien dat vijfjarige kinderen van rokende moeders al een dikkere vaatwand hebben.

ZonMW financierde het onderzoek. Aan de JAMA-publicatie werkten wetenschappers uit tien Europese, Noord-Amerikaanse en Aziatische landen mee.

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen