Leijten: ‘Goede zorg in buurt en wijk niet voor eigen rekening’

Array

SP-Kamerlid Renske Leijten heeft geen goed woord over voor de VVD-plannen om mensen hun eigen thuiszorg te laten betalen. ‘Thuiszorg voorkomt dat mensen vroegtijdig naar een verpleeg- of verzorgingstehuis moeten. Daarnaast zijn mensen gelukkiger in hun eigen omgeving en is thuiszorg relatief goedkope zorg. De VVD slaat de plank dus volkomen mis.’

Leijten benadrukt dat thuiszorg niet te duur is, maar juist een sleutelrol vervult in het betaalbaar houden van zorg. ‘Zorg volgens de SP is lokaal georganiseerd. In buurten, wijken en dorpen moeten teams van wijkverpleegkundigen en verzorgenden samen met de huisarts ervoor zorgen dat snelle en goede zorg beschikbaar is. Iemand die zorgt voor zijn partner of kind, weet dan zeker dat als het nodig is er snel iemand kan bijspringen. Op deze wijze kunnen we mensen langer thuis laten wonen. Dat is niet alleen prettiger voor mensen, maar ook noodzakelijk voor de samenleving’.

Leijten stelt een vijfstappenplan voor om mensen langer thuis te laten wonen:

– Formeer teams per buurt, wijk of dorp, gelieerd aan een gezondheidscentrum of huisarts (-enpost) en schakel de concurrentie en vrije markt in de thuiszorg dus uit. Ook de huishoudelijke verzorging behoort tot het team.
– Laat de huisarts met verpleegkundigen beoordelen waar welke zorg nodig is, dan schaffen we het CIZ af. Hierdoor krijgen mensen passendere en snellere zorg
– Mantelzorgers worden actief geholpen bij het zorgen voor hun naasten. Hierdoor kunnen mensen langer thuis wonen zonder dat de mantelzorger eraan onderdoor gaat.
– Woningen worden levensloopbesteding gemaakt, waardoor mensen niet hoeven te verhuizen op hun oude dag en daarmee hun sociale netwerk verliezen.
– Naast een thuiszorgteam dat beschikbaar is, creeren we ook kleinschalige woningen in de buurt zelf waar mensen kunnen gaan wonen wanneer de zorg thuis te zwaar wordt. Iemand die hulpbehoevend oud wordt, blijft dus in zijn vertrouwde buurt wonen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen