Unieke acties verpleeghuis- en thuiszorg: Ze gaan staken!

Array

Aanstaande maandag leggen medewerkers van de Amsterdamse zorginstelling Osira het werk neer, dinsdag volgt het thuiszorgpersoneel van Faveo in Rotterdam. Hiermee lijkt de eerste staking in de Nederlandse geschiedenis van verpleeghuismedewerkers een feit. De zorgmedewerkers hebben verder verrassingsacties aangekondigd.
Verpleeghuis- en thuiszorgmedewerkers van Abvakabo FNV die gisteren in Amsterdam bijeen kwamen, hebben besloten de acties voor een goede zorg en waardering lokaal voort te zetten. De zorgmedewerkers willen dat de extra miljoenen die de overheid beschikbaar heeft gesteld voor extra handen aan het bed in de verpleeghuizen ook daadwerkelijk aan extra personeel wordt besteed. Daarnaast willen ze weer voldoende tijd krijgen om goede zorg te kunnen leveren en dat de loondumping in de thuiszorg aangepakt wordt door een fatsoenlijke waardering af te spreken.

Cao VVT
Onlangs kwam de cao verpleeghuizen en thuiszorg (VVT), de grootste cao van Nederland, tot stand zonder Abvakabo FNV. In een door de bond gehouden referendum over de nieuwe cao stemde 96 procent van de 20.000 zorgmedewerkers tegen de nieuwe cao. Deze cao doet niets aan de grote problemen als hoge werkdruk en doorgeslagen flexibilisering in de verpleeghuizen en niets aan de loondumping in de thuiszorg. Hierdoor staat de kwaliteit van zorg onder druk. Een politieke meerderheid in de Tweede Kamer heeft minister Kamp in een motie opgedragen de cao niet algemeen verbindend te verklaren.

Bron: Abvakabo FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen