China steeds kwetsbaarder voor “moderne levensstijl”-kanker

Array
Volgens een nieuw onderzoek uit China zijn industrialisatie en een moderne levensstijl met beperkte blootstelling aan de zon de oorzaak van verhoogde kwetsbaarheid voor kanker.Het bedekken van het lichaam tegen zonlicht in het algemeen en UVB-straling in het bijzonder wordt over het algemeen beschouwd te beschermen tegen huidkanker. Een groep wetenschappers geleid door Winqing Chen heeft echter aangetoond dat de sterftecijfers van de meest voorkomende kankertypes onder Chinezen, evenals in het Westen, omgekeerd evenredig zijn met de UVB-omgevingsstraling. Dit geldt eveneens voor het voorkomen van bepaalde kankertypes, zoals slokdarmkanker, maagkanker, darmkanker, endeldarmkanker en baarmoederhalskanker.

De resultaten van de studie suggereren dat zonnevitamine, op natuurlijke wijze in het lichaam gevormd bij blootstelling aan ultraviolet licht, het voorkomen van kanker onder Chinezen kan verlagen, of gunstig verloop van kanker kan verbeteren. Het onderzoek toont verder aan dat industrialisatie en een gebrek aan blootstelling aan zon hand in hand gaan.

De onderzoekers hebben in een steekproef in 263 Chinese gemeenten de mortaliteitsgegevens tussen 1990 en 1992 als gevolg van kanker geanalyseerd, naast de nationale kankergegevens tussen 1998 en 2002, om op die manier het voorkomen van kanker te voorspellen. Satellietmetingen van de UVB-intensiteit uit 1990 werden, aangepast voor de bewolking, gebruikt om de gemiddelde dagelijkse stralingsenergie in 263 Chinese gemeenten te meten.

“Onder invloed van UVB-straling wordt meer dan 90 procent van de vitamine D die het lichaam nodig heeft, in de huid gevormd”, zegt Ad Brand van het Sunlight Research Forum (SRF). “Als gevolg van het wetenschappelijk bewezen positieve effect van hoge niveaus vitamine D (40 tot 60 nanogram per milliliter bloed is optimaal) beveelt het SRF een regelmatige maar gemiddelde blootstelling aan UVB-instraling aan, in de zon of onder een zonnebank.

bron: ANP Pers Support
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen