ChristenUnie opent meldpunt regeldruk zorg en onderwijs

Array

De ChristenUnie heeft een meldpunt geopend waarop mensen belemmerende en overbodige regels in de zorg en het onderwijs kunnen melden. Kandidaat-Kamerlid Herman Wegter: “De ChristenUnie wil de verantwoordelijkheid teruggeven aan de professionals in de zorg en in het onderwijs. Nu zit veel regelgeving hen in de weg. We roepen betrokkenen daarom op te melden welke regels dat zijn en mee te denken hoe we het probleem van de regeldruk kunnen oplossen.”

Op www.christenunie.nl/regeldruk kunnen medewerkers in de zorg en het onderwijs hun ervaringen en ideeen delen. “De ChristenUnie wil de ruimte geven aan de samenleving om zelf zorg en onderwijs te organiseren,” legt Wegter uit. “Veel regels dragen daaraan bij, dus het schrappen van regels is niet een doel op zichzelf. Maar de regelgeving is zover doorgeslagen dat veel regels professionals vooral belemmeren. De zorg en het onderwijs staan daardoor niet meer centraal, maar de regels. Wij willen onderzoeken welke regels we moeten behouden, en welke we beter kunnen schrappen. Daar hebben we input van professionals voor nodig.”

Vermindering regels
Wegter beaamt dat al veel is gedaan in instellingen, maar denkt dat de politiek nog meer kan doen. “Ik mis soms de bereidheid van politici om daadwerkelijk tot actie over te gaan. Het kabinet Rutte wilde bijvoorbeeld regeldruk in het onderwijs tegengaan, maar ondertussen voerde het tal van nieuwe regels in waar onderwijzers en leerlingen helemaal niet op zaten te wachten. Denk bijvoorbeeld aan de hoge 1040-urennorm, de verplichte incidentenregistratie en de centrale uniforme toetsing. We moeten nu een keer verder gaan dan alleen goede bedoelingen en echt iets tegen regeldruk doen.”

De partij heeft zelf al een aantal ideeen om de regeldruk te verminderen. De ChristenUnie wil bijvoorbeeld in de zorg op buurtteams inzetten, zodat er veel minder managers nodig zijn. Ook wil de partij verpleegkundigen minder met administratie belasten. In het onderwijs wil de ChristenUnie onder meer dertig procent van de kerndoelen schrappen en ervoor zorgen dat onderwijzers minder papierwerk moeten invullen om een rugzakje voor een leerling aan te vragen.

bron: Tweede Kamer der Staten Generaal

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen