De 5 grootste ergernissen van blinden met geleidehond

KNGF Geleidehonden heeft de vijf grootste ergernissen van eigenaren van een blindengeleidehond op een rij gezet. Recent onderzoek* van het geleidehondeninstituut toont aan welke situaties tot irritatie leiden bij de blinde bazen. De ergernissen komen vaak voort uit misverstanden over de geleidehond. Daarom heeft KNGF Geleidehonden een top 5 van ergernissen samengesteld. Op nummer één: het negeren van de uitgestoken blindenstok, op de voet gevolgd door het afleiden van de geleidehond tijdens het werk. Veel mensen realiseren zich het risico van deze situaties niet. In het ergste geval komen er zelfs ongelukken van.

Top 5 Grootste ergernissen
1. Negeren van de blindenstok in het verkeer 92%**
2. Afleiden van de geleidehond 88%
3. Loslopende honden die het geleidewerk verstoren 85%
4. Geweigerd worden vanwege de geleidehond 82%
(bijv. in restaurant)
5. Stiekem voeren van de geleidehond 78% (‘de baas ziet het toch niet’)

* Bron: KNGF Geleidehonden, onderzoek onder ruim 350 geleidehondgebruikers, augustus 2012.
** Percentage van geleidehondgebruikers die deze situatie als ergernis bestempelt.

Het negeren van de opgeheven blindenstok bij het oversteken is voor bijna 92% van de respondenten een ergerlijke situatie. Bovendien doet deze situatie zich ook vaak voor. Ruim 73% zegt dat de opgeheven witte stok minimaal één keer per week wordt genegeerd door andere verkeersdeelnemers, maar liefst een derde van de visueel gehandicapten ervaart dit zelfs dagelijks. Dit leidt tot gevaarlijke situaties, zoals (bijna) aanrijdingen.

Misverstand
Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden, herkent het: “Men weet vaak niet dat de blinde baas op basis van gehoor bepaalt of de weg wordt overgestoken. Níét de geleidehond. Als een fietser nog snel voorlangs schiet, dan is de kans groot dat een geleidehondbezitter het niet heeft opgemerkt. Dat vind ik zeer verontrustend, want zoiets kan serieuze gevolgen hebben.” Een respondent zegt hierover in het onderzoek: “Het gebeurt regelmatig dat het verkeer gewoon doorrijdt als ik met mijn geleidehond en opgeheven blindenstok op straat aan het oversteken ben. Van stille racefietsers en snelle elektrische fietsers tot mensen met woon-werkverkeer. Allemaal denkend dat ze nog wel even voorlangs kunnen of dat de hond met mij terugspringt het trottoir op.”

Afleiden geleidehond
Maar dat geldt niet alleen voor het negeren van de blindenstok. Ook de nummer 2 op de ranglijst, het afleiden van de geleidehond tijdens het werk – een ergernis voor 88% van de blinde bazen- leidt tot opmerkelijke en riskante situaties. “Tijdens het geleidewerk gebeurt het regelmatig dat mensen tegen de hond kletsen: ‘Nee, ik mag je niet aaien hè. Och wat ben je lief. Nee. Ik ga je niet aaien. Líéf!'”, aldus een geleidehondbezitter. Met als gevolg dat baas en geleidehond de concentratie en orientatie kwijt zijn. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje: de hond mist een obstakel en de baas kan zich lelijk bezeren.

Videoblog
Met een serie videoblogs letterlijk gemaakt vanuit het perspectief van de geleidehond, wil KNGF Geleidehonden via social media zoveel mogelijk mensen op een herkenbare manier informeren over het werk van de blindengeleidehond. Tegelijkertijd laten de blogs zien hoe storend en soms gevaarlijk een snelle aai, rakelings langsrijdende fietsers of een loslopende hond kunnen zijn wanneer de geleidehond aan het werk is. “We hopen dat iedereen deze situaties herkent en daar bewuster mee om wil gaan”, zegt Greve. De eerste videoblog staat inmiddels online en is te bekijken via YouTube: http://tinyurl.com/9eqfhwo. Binnenkort volgen nieuwe videoblogs in de serie.

Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden)
KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op als geleidehond voor blinden en zeer slechtzienden. Een blindengeleidehond leidt zijn baas veilig door het drukke verkeer en vermijdt daarbij (hoogte)obstakels en situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Dankzij zijn geleidehond heeft de blinde baas meer bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid, maar is ook een trouwe vriend rijker. KNGF Geleidehonden blijft zich in toenemende mate inzetten voor de mobiliteit en onafhankelijkheid van diverse groepen door inzet van speciaal opgeleide honden. Naast de circa honderd blindengeleidehonden per jaar, leidt het geleidehondeninstituut ook autismegeleidehonden op voor kinderen met een autismespectrum stoornis en assistentiehonden voor mensen met een motorische beperking.

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen