MS in vroeg stadium te ontdekken

Multiple Sclerose laat karakteristieke sporen na in de hersenvloeistof, ontdekte promovenda Agniezska Smolinska. Dat maakt het mogelijk om de ziekte in een heel vroeg stadium op te sporen. Aan de Radboud Universiteit wordt hard gewerkt om de diagnostische methoden waarmee dat kan, verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.

NMR-lab van de Radboud Universiteit
Multiple Sclerose (MS) is een invaliderende ziekte, die ontstaat door de afbraak van het isolatiemateriaal van de zenuwbanen. Signalen van de hersenen komen dan niet meer goed bij de spieren en signalen van de zintuigen niet meer goed bij de hersenen. Tot nu kon MS alleen worden vastgesteld aan de hand van symptomen: er was er geen speciaal stofje bekend dat de ziekte ondubbelzinnig aantoont. Vervelend, want de vroege symptomen van MS kunnen ook verward worden met die van andere neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Lyme: slecht zien, tintelingen, vermindering van kracht, spastische bewegingen, duizeligheid en coördinatiestoornissen.

Agnieszka SmolinskaSpoor
De Nijmeegse promovenda Agnieszka Smolinska ontdekte dat MS een karakteristiek patroon geeft van stofwisselingssporen, metabolieten. Dit metabolietenspoor is zichtbaar te maken met magnetische resonantie, NMR. Deze techniek bepaalt heel nauwkeurig de chemische samenstelling van de vloeistof. Voor de duidelijkheid: bij dergelijk onderzoek gaat niet de patient in de scanner, maar een monster van zijn hersenvloeistof.

Smolinska kreeg subsidie voor haar onderzoek van Top Instituut Pharma – een consortium van veertig kennisinstellingen en bedrijven die samenwerken aan onderzoek naar nieuwe medicijnen – dat de methode op de markt wil brengen. De Nijmeegse NMR-wetenschappers zijn verder betrokken bij een project van het consortium UltraSense, dat met behulp van dezelfde technieken prostaatkanker vroegtijdig hoopt op te sporen. UtlraSense werkt ook aan het verfijnen van de NMR-diagnostiek, zodat met heel kleine monsters gewerkt kan worden.

bron: Radboud Universiteit /Iris Roggema

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "MS in vroeg stadium te ontdekken"

  1. Geweldig nieuws voor de wetenschap! De volgende stap is hopelijk het ontwikkelen van genezende medicijnen en tot die tijd moeten we het doen met de gangbare medicatie

Comments are closed.

Recente artikelen