Red Levens geeft tips over behandeling wespensteek

0
5168

Wespensteek in je keel
Red Levens geeft tips over hoe te handelen
Nachtmerrie in de zomer: gestoken worden in je keel na het drinken van een blikje fris. Wat te doen? Nicolet Meenderink van Red Levens legt uit.

Red Levens is een Oldenzaals bedrijf dat trainingen geeft op het gebied van veiligheid. Vaak wordt Meenderink tijdens de trainingen gevraagd hoe gehandeld moet worden als een wesp je in je keel steekt. “Wespen komen op zoetigheid af en een blikje fris is een favoriet verstopplekje,” legt ze uit. “Dat geldt overigens ook voor ijsjes. Kinderen letten er vaak niet op. Een wesp in het nauw steekt. Dat kan op je tong zijn of in je keel.”

Weinig mensen weten hoe ze na een dergelijke wespensteek moet handelen, ervaart Meenderink. “Wat is het probleem na een wespensteek? Het zwelt op. En dat is gevaarlijk, want de luchtpijp is ongeveer even dik als de doorsnede van je pink: een kleine ruimte dus. Het gevaar om te stikken, bestaat. Na een dergelijke wespensteek moet sowieso professionele hulp worden ingeschakeld. Zelf kun je echter ook al handelen door te koelen. Zuig op een ijsblokje. Dat voorkomt vaak al een ernstige zwelling.”

Alleen 112 bellen is dus niet genoeg. “Voordat de hulpdiensten ter plaatse zijn, kan de zwelling al flink opgelopen zijn. Flink koelen is mijn devies, daarna de hulpdiensten hun werk laten doen. Zo voorkom je ernstige situaties, want in Nederland kosten wespensteken elk jaar levens.”

Meer tips lezen van Red Levens? Kijk dan op www.redlevens.nl of meld je aan als volger van @RedLevens op Twitter. Regelmatig geven Meenderink en haar team tips over veiligheid.