Resultaat FAME II studie; hogere levensverwachting en lagere kosten door innovatieve dotterbehandeling

Op 28 augustus is met voorrang het artikel en de resultaten van de FAME II- studie (Fractional Flow Reserve versus Angiography for Multivessel Evaluation) gepubliceerd in the New England Journal of Medicine. In Nederland vinden jaarlijks ongeveer 30.000 niet-acute dotter interventies plaats. Niet alleen levert toepassing van dit nieuwe onderzoek betere perspectieven voor patienten op, ook leidt het tot lagere kosten van behandeling. De gezondheidswinst voor patienten is zelfs zo veel beter, dat de studie halverwege al werd afgebroken.

In een internationale studie in de EU en de VS werd, door Nederlandse cardiologen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven in samenwerking met cardiologen uit Aalst in Belgie en Stanford in de USA , onder 2000 patienten onderzoek gedaan naar de levensverwachting als gevolg van deze geavanceerde manier van dotteren. Prof. Dr. N. Pijls van het Catharina Ziekenhuis: “De resultaten overtroffen de verwachting. Halverwege het onderzoek stond al vast dat de nieuwe methode niet alleen levensverlengend, maar ook kosten besparend werkt. Doorgaan met het onderzoek zou onethisch zijn naar de patienten in de controle groepen”

Uit de FAME studie, die enkele jaren geleden eveneens door de onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis in de New England Journal of Medicine werd gepubliceerd, werd reeds duidelijk dat dotteren op basis van de bloeddrukmetingen voor en achter de vernauwingen in een bloedvat (zogenaamde FFR-metingen), waarbij uitsluitend stents geplaatst werden in vernauwingen die een “afwijkende” FFR-bepaling hadden, tot betere resultaten leidt dan de traditionele manier van dotteren.

Alleen al in Nederland scheelt dit ongeveer 200 doden per jaar. Traditioneel wordt gekeken of een stent geplaatst moet worden op basis van röntgen beelden. Maar, het is slechts zeer beperkt mogelijk om visueel de ernst van een vernauwing af te leiden en of deze gepaard gaat met zuurstof tekort. Daarvoor dient de FFR methode.

De nu gepubliceerde vervolgstudie FAME II toont klip en klaar aan, dat het plaatsen van een stent bij een vernauwing die leidt tot zuurstofgebrek, daadwerkelijk leidt tot langer leven. Ook de kwaliteit van leven wordt sterk verbeterd ten opzichte van behandeling met uitsluitend medicatie.

Tegelijkertijd werd duidelijk dat bij patienten waar uitsluitend “preventief” een stent is geplaatst (omdat er een vernauwing in een kransslagader is zonder dat de FFR afwijkend is), het risico van “stent trombose” of andere ernstige complicaties juist groter wordt en leidt tot een grotere kans op dood of hartinfarct. Plaatsen van een stent zonder dat er zuurstofgebrek is, is dus zinloos, onnodig duur en levert zelfs onnodig risico op voor de patient.

Door het toepassen van FFR-metingen kunnen specialisten dus verantwoordelijkheid nemen in het reduceren van de kosten voor de zorg en tegelijkertijd patienten beter helpen. Er kan beter beoordeeld worden wie wel en wie niet gebaat is bij een stent plaatsen. Onnodige dure ingrepen worden voorkomen.De resultaten van het onderzoek passen daarmee uitstekend in de aanbevelingen van de commissie onder leiding van oud minister Klink.

Vernauwingen in kransslagaders (aderverkalking) komt veel voor. 25% van de Nederlanders ouder dan 50 jaar en 40% van de Nederlanders ouder dan 60 jaar hebben een of meerdere vernauwingen in de kransslagaders. Een deel hiervan is echter relatief onschuldig en kan veilig met medicamenten behandeld worden. Stenten van een dergelijke vernauwing is niet nodig en geeft onnodige kans op complicaties. Een ander deel van de vernauwingen leidt echter tot zuurstofgebrek in het achter de vernauwing liggende deel van de hartspier. Het zijn juist deze vernauwingen die klachten geven (angina pectoris) en de kans op hartinfarct of dood. Door zulke vernauwingen te stenten, wordt de kans op dood of hartinfarct juist verminderd. Met FFR-metingen kan onderscheid gemaakt worden tussen onschuldige en potentieel gevaarlijke vernauwingen.

bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen