Patiënt deelt rake klappen uit

Patient Frank Roodenrijs, die een ernstige taaislijmziekte heeft en al drie jaar wacht op een longtransplantatie, kreeg maandag 27 augustus boksles van voormalig wereldkampioen Don Diego Poeder.

Oppepper
De boksles is, volgens behandelaar prof. Harm Tiddens, bedoeld als fysieke en mentale oppepper. “Hij knokt al drie jaar met het laatste restje longen dat hij heeft en moet geregeld worden opgenomen. Nu knokt hij samen met Don Diego.”

Zweten
In een oefenzaal in het Erasmus MC-Sophia staan ‘Don’ en Frank te zweten. De boksbal hangt, Frank heeft z’n bokshandschoenen aan en trainer Don geeft aanwijzingen. Toch blijkt al snel dat dit geen reguliere boksles is.

Schaduw
De zuurstofslang van Frank wordt door een verpleegkundige vastgehouden. Terwijl Frank zwaar hijgend naar links stapt om een stoot te ontwijken, schuift de verpleegkundige als een schaduw mee.

Bijkomen
Don en Frank draaien bijna drie kwartier lang rondjes van twee minuten. Na elke twee minuten ploft Frank neer op een stoel om bij te komen.

‘Vet’
Na de training zit Frank uitgeteld op de bank. “Het was echt vet om les te krijgen van Don Diego. De training was zwaar maar belangrijk, omdat ik moet zorgen dat mijn conditie in orde blijft, voor als ik in aanmerking kom voor een longtransplantatie.”

Inspannen
“Dit is een enorme prestatie voor Frank”, zegt Tiddens trots. “Het is belangrijk dat Frank ondanks zijn misselijkheid en kortademigheid zich blijft inspannen. Vandaag heeft hij rake klappen uitgedeeld.”

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen