Ned.Paralympisch team begeleidt door artsen UMC Utrecht

Array

Tijdens de Paralympische Spelen, die 29 augustus in Londen van start zijn gegaan, zal het Nederlands paralympisch team begeleid worden door sportarts Maarten Moen en revalidatiearts Herman Holtslag van het UMC Utrecht. Samen met een team van negen fysiotherapeuten zullen zij de 91-koppige ploeg medisch ondersteunen.

Voor Holtslag is het de tweede keer dat hij de paralympiers mag begeleiden; vier jaar geleden was hij er in Beijing ook bij. Moen gaat deze keer voor het eerst mee, maar heeft al wel de nodige ervaring opgedaan bij de Koninkrijksspelen voor de jeugd. Naast zijn werk als sportarts is hij als prestatiemanager bij NOC*NSF al bekend met de Olympische Spelen.

Voorafgaand aan de Spelen zijn de heren druk bezig geweest met alle voorbereidingen. “Eén van de dingen die we vooraf onder de aandacht van de sporters hebben gebracht, is handhygiene op grote toernooien. Een goede handhygiene vermindert de kans op infecties bij evenementen. Door hier nu al op te letten, is het straks gewoon dagelijkse routine geworden”, aldus Moen.

“Een ander punt is het Topsport Medisch Dossier dat er dit jaar voor het eerst is. Dit is een beveiligd digitaal dossier waarin alle informatie over de sporters staat vermeld, zoals keuringen en blessures. Hierdoor hebben alle zorgverleners de beschikking over een uniform dossier”, vertelt Holtslag. “Na afloop van de spelen mogen wij de blessure-gerelateerde gegevens gebruiken voor onderzoek bij het UMC Utrecht. Wij willen namelijk de sportbelasting van sporters meten en hoe zich dat verhoudt tot het ontstaan van blessures.”

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen