‘No cure no pay’ voor geneesmiddel

Heeft de patient baat bij een geneesmiddel, dan vergoedt de zorgverzekeraar de kosten. Heeft een medicijn geen effect, dan gaat de rekening naar de fabrikant.
Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft donderdag een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid gestuurd voor deze ‘no cure no pay’ aanpak.

Dat gebeurt inmiddels bij het nieuwe geneesmiddel omalizumab (Xolair) voor de behandeling van ernstige astma. Bij naar schatting 3 van de 10 patienten slaat de behandeling niet aan, wat 16.000 euro per patient per jaar kost. Als het aan het CVZ ligt, gaan de kosten daarvan bij de fabrikant liggen.

Het advies volgt op afspraken die het CVZ onlangs maakte met patienten, longartsen en geneesmiddelfabrikant Novartis. Als de minister het advies opvolgt, is dat volgens het CVZ voor het eerst dat de vergoeding van een behandeling afhangt van het resultaat van het geneesmiddel.

”We hopen dat er daarna ook voor andere geneesmiddelen soortgelijke afspraken komen’’, aldus een woordvoerder van het college.

Het CVZ verwacht dat de afspraak over de vergoeding van omalizumab zo’n 1 tot 2 miljoen euro aan besparing oplevert.

bron: NU nl