UMC Utrecht krijgt 1,3 miljoen van STW

Array

Het UMC Utrecht krijgt 1,3 miljoen euro van technologiestichting STW voor onderzoek naar beeldinformatie en genetische informatie bij de ziekte van Alzheimer, cardiovasculaire aandoeningen en borstkanker.

Het gaat om een subsidie binnen het Population Imaging Genetics (ImaGene) project. In totaal krijgt dat 6,1 miljoen euro. Het doel van ImaGene is het ontwikkelen van technologie om beeldinformatie en genetische informatie gecombineerd te analyseren. De ontwikkelde methoden zullen worden ingezet voor verbetering van diagnostiek en behandeling van de ziekte van Alzheimer, cardiovasculaire aandoeningen en borstkanker.

Het UMC Utrecht gaat op zoek naar nieuwe beeldmarkers in contrast-versterkte MR beelden die samenhangen met een genetisch risicoprofiel voor borstkanker. Daarnaast willen UMC Utrecht-onderzoekers automatisch kalkafzettingen bepalen op CT-beelden die gemaakt zijn om longkanker op te sporen. De kalkafzettingen kunnen het optreden van cardiovasculaire ziekten voorspellen. Dit willen ze koppelen aan genetische informatie om beter inzicht te verkrijgen in het ontstaan van verkalkte bloedvaten en daaraan gerelateerde hart- en vaatziekten.

De divisie Beeld van het UMC Utrecht is een van de deelnemende centra en ontvangt 1,3 miljoen euro. Bij deze projecten zijn als projectleiders betrokken dr. Kenneth Gilhuijs en dr. Ivana Isgum van de Divisie Beeld. Verder zijn prof. Paul de Bakker, dr. Pim de Jong, prof. Willem Mali en prof. Max Viergever bij de projecten betrokken.

ImaGene is een van de vijf – uit 52 aanvragen – gehonoreerde onderzoeksprogramma’s in het kader van het programma “STW – Perspectief voor de Topsectoren”.

bron: UMC Utrecht

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen