Lancering app doelmatig voorschrijven

De Orde van Medisch Specialisten lanceert vandaag de app ‘Receptprijs’ waarmee medisch specialisten in één oog opslag zicht krijgen op therapeutisch gelijkwaardige alternatieven voor geneesmiddelen en de bijbehorende prijzen. De lancering van deze app is onderdeel van een campagne rond het doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen door medisch specialisten. Zo dragen medisch specialisten actief bij aan het behoud van betaalbare zorg van hoge kwaliteit.

De kwaliteit van de zorg voor de toekomstige generaties is in gevaar. Door vergrijzing en toenemende mogelijkheden van medische technologie stijgen de kosten de komende jaren sterk. De zorg kan daardoor onbetaalbaar worden. Goede zorg is veilig, doeltreffend, patiëntgericht, tijdig, toegankelijk én doelmatig. De zorgeuro dient doelmatig besteed te worden en doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen draagt hier aan bij.

Goedkoop als het kan, duur als het moet
In 2011 publiceerde de OMS de ‘Leidraad doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen door medisch specialisten’, een instrument om medisch specialisten te ondersteunen bij hun keuzes rond het voorschrijven van geneesmiddelen. De leidraad adviseert de generieke namen van geneesmiddelen te gebruiken bij het voorschrijven en waar mogelijk een medicijn voor te schrijven dat door meerdere fabrikanten geleverd wordt. Daarnaast adviseert de leidraad om na te gaan of gelijkwaardige goedkopere therapeutisch alternatieven beschikbaar zijn. De app ‘Receptprijs’ is het vervolg op deze leidraad en werd in samenwerking met het ministerie van VWS ontwikkeld.

App ‘Recept prijs’

Meer informatie

www.bewustvoorschrijven.nl
Te downloaden via AppStore of Google play (Android Market) of kijk op www.medicijnprijs.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen