Voormalig Paralympische kampioene Monique Kalkman krijgt internationale Brad Parks Award

Array

Paralympisch topsporter Monique Kalkman wordt 30 augustus door de Internationaal Tennis Federation (ITF) onderscheiden met de prestigieuze Brad Parks Award. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die een aanzienlijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het internationale rolstoeltennis. Kalkman krijgt de award vanwege haar verdiensten voor de sport in de afgelopen 22 jaar. Als topspeelster won zij eerder vier Paralympische titels, was zes jaar nummer één van de wereld en vier keer Wereldkampioene. Daarmee is zij de voorganger van huidig Paralympisch en Wereldkampioene Esther Vergeer. Ook is Kalkman al jaren actief betrokken bij de internationale ontwikkeling en professionalisering van de sport, onder andere als ambassadeur voor de ITF (International Tennis Federation). Mede dankzij haar inzet is rolstoeltennis nog steeds een van de snelst groeiende sporten voor mensen met een handicap. De overhandiging van de Brad Parks Award vindt plaats op 30 augustus tijdens de loting van het Paralympische Tennisevent in Eton Manor in London.Als ambassadeur van de ITF is Monique nog steeds zeer actief bij de promotie en ontwikkeling van de sport, vooral door het geven van clinics, demonstraties en lezingen. Als manager innovatie en participatie bij Welzorg is ze verantwoordelijk voor het innovatietraject van de allernieuwste tennisrolstoel. Welzorg adviseert en distribueert hulpmiddelen voor mensen met een functiebeperking.

Monique Kalkman is blij met de Award. “Ik vind het vooral ook bijzonder dat ik deze award in ontvangst mag nemen tijdens de start van de Paralympics in London. Hier strijden de wereldtoppers van nu. Met de Award wordt gekoesterd waar de sport vandaan komt en dat vind ik mooi. Er is respect voor degenen die daaraan bijgedragen hebben. Ik denk dat de komende Paralympische Spelen een ongekend succes gaan worden en ik hoop dat het evenement ook op waarde geschat wordt door het publiek. Naast de Olympische kernwaarden van excelleren, respect en vriendschap is hier het doorzettingsvermogen van de atleten een extra dimensie die de Spelen zo bijzonder maken. Geen gezeur over of het nu wel of geen topsport is of een vergelijking trekken met de Olympische atleten. We moeten als Paralympische beweging gewoon laten zien we zijn. Dan komt de rest vanzelf. Zo kunnen we velen inspireren, niet alleen de 18% van Nederland die zelf een chronische ziekte of handicap heeft, maar ook degenen die nog zeurend op de bank zitten. Het thuisland van de Spelen geeft hierin het goede voorbeeld: Channel 4, de uitzendgerechtigde van de Spelen, heeft zich ten doel gesteld om de perceptie van de gehandicaptensport voorgoed te veranderen.”

Medailles Monique Kalkman
1984 Stoke Mandeville – Paralympics tafeltennis: goud in eigen klasse (brons open klasse)
1988 Seoul – Paralympics tennis: zilver (singles, demonstratie)
1992 IWTF wereldkampioene tennis
1992 Barcelona – Paralympics tennis: 2x goud (singles en dubbel)
1993 IWTF wereldkampioene tennis
1994 IWTF wereldkampioene tennis
1995 IWTF wereldkampioene tennis
1996 Atlanta – Paralympics tennis: zilver (singles) en goud (dubbel)

Gewonnen toernooien
4 x US Open
6 x British Open
5 x French Open
3 x Swiss Open
2 x Dutch Open
2 x Australian Open
1 x Japan Open
4 x Austrian Open
4 x Atlanta US Outdoor Open
3 x Belgian Open
8 x World Team Cup met Nederlands damesteam

Met paragolf naar Spelen 2020
Intussen werkt Monique zelf hard aan haar eigen nieuwe droom: het bereiken van de top in golf. In 2020 hoopt ze weer mee te doen aan de Spelen. Niet als tennisster maar als paragolfer. Golf is op dit moment nog geen Paralympische sport, maar naar verwachting in 2020 wel. Om haar ambitie waar te maken werkt ze nu een vol trainingsprogramma af en speelt ze jaarlijks tien toernooien. Aankomend weekend, van 24 tot 26 augustus, speelt ze de Disabled British open Golf. Voor paragolf maakt Monique gebruik van een innovatieve Golfbuggy met sta-functie. “Door de Golfbuggy heb ik op de golfbaan gewoon een golfhandicap net als ieder ander, daar telt mijn dwarslaesie of torticollis niet.”

Over de Brad Parks Award
Brad Parks is de oprichter van het rolstoeltennis als georganiseerde sport.
Hij begon na zijn ski ongeluk met tennis als therapie en vond al snel uit dat het spel prima vanuit een rolstoel te Spelen is indien een tweede stuit als extra regel toegevoegd werd. In 1976 werd rolstoeltennis geboren. Sindsdien heeft hij vele demonstraties en toernooien georganiseerd, waarvan het eerste en grootste de US Open.
In 1993 werd Parks geëerd voor zijn initiatief in de sport en werd de Brad Parks award in het leven geroepen. De prijs van erkenning voor grote verdiensten in de sport wordt jaarlijks uitgereikt door de board of directors van de International Tennis Federation.

Over Welzorg

Welzorg, onderdeel van de Louwman Groep, is gespecialiseerd in advies, verkoop, service, aanpassing en verhuur van (revalidatie)hulpmiddelen voor ouderen en mensen met een functie beperking. Welzorg initieert en ondersteunt maatschappelijke participatieprogramma’s om mensen met een functiebeperking volwaardig mee te laten doen in het verkeer, sport of arbeid. Voorbeeld daarvan is Racing Team Welzorg om te laten zien dat autorijden voor iedereen mogelijk is, www.racingteamwelzorg.nl of de veiligheidsdagen voor de oudere scootmobielgebruikers zodat deze zich vertrouwd en veilig in het verkeer kan bewegen. De ontwikkeling van de composeat, een design rolstoel, draagt bij aan de beeldvorming en eigenwaarde van de rolstoelgebruiker. Door nauw samen te werken met de doelgroep, worden de klantbehoeften direct terugvertaald naar nieuwe producten en diensten. Daarom is het motto: ‘participatie door innovatie en innovatie door participatie’.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen