Bereikbaarheid op de agenda van Amsterdamse ziekenhuizen

De bereikbaarheid is een belangrijk criterium bij de keuze van een patient voor een ziekenhuis. Een ziekenhuis moet echter ook goed bereikbaar zijn voor medewerkers en andere bezoekers dan patienten.

Verkeeradvies, de bereikbaarheidsmakelaar in de Metropoolregio Amsterdam, wil dan ook graag met de Amsterdamse ziekenhuizen in gesprek over hun bereikbaarheid. Verkeer advies organiseerde daarom op 22 augustus 2012 een werkconferentie over bereikbaarheid. Een groot deel van de Amsterdamse ziekenhuizen was hierbij aanwezig. Verkeer advies constateert dat bereikbaarheidsproblemen toenemen. Dit komt onder andere door de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA), die voorziet in een aantal deelprojecten. Het eerste project is in het begin van 2012 gestart. Samen met de gevolgen van een mogelijk aantrekkende economie en nieuwbouwplannen van ziekenhuizen voldoende aanleiding om dit onderwerp in gezamenlijkheid te bespreken. Tijdens de conferentie is gesproken over oplossingen voor bereikbaarheidsproblemen, zoals stimuleren van fietsgebruik en reizen met het openbaar vervoer door medewerkers, het aanbieden van een persoonlijk reisadvies aan poli-patienten, parkeerbeleid en stimuleren van flexibel werken. Een ziekenhuis heeft bijvoorbeeld tijdelijk elektrische fietsen beschikbaar gesteld aan medewerkers, zodat zij kunnen ervaren hoe het is om hun woon-werk route op de fiets af te leggen en misschien sneller voor de fiets kiezen in plaats van de auto. Ziekenhuizen bespraken met elkaar met welke oplossing zij ervaring hebben en of zij op het gebied van bereikbaarheid samen kunnen optrekken. Er komt over enkele weken een vervolgbijeenkomst, waarbij in ieder geval twee onderwerpen op de agenda staan: de invloed van de werkkostenregeling op de bereikbaarheid en de ziekenhuizen als gesprekspartner van grote vervoersbedrijven.

SIGRA is een van de deelnemers aan de bijeenkomsten rondom het onderwerp bereikbaarheid. Het initiatief voor deze bijeenkomst is genomen door Verkeer advies in overleg met het SIGRA HRM netwerk Ziekenhuizen en is erop gericht gezamenlijk bereikbaarheidsoplossingen door te voeren.

Bron: Sigra

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen