Collegereeks ‘Goed oud worden’

Array

Donderdag 27 september 2012 start de college-reeks Goed oud worden. Vier achtereenvolgende donderdagen komen verschillende aspecten van Goed oud aan bod tijdens colleges van vier Maastrichtse hoogleraren, te weten prof.dr. Rudolf Ponds, Prof.dr. Jan Hamers, Prof.dr. Ruud Kempen en Prof.dr. Jos Schols.

Goed oud worden
De colleges duren van half acht tot half tien en worden gegeven in de Karl Dittrichzaal van het Student Services Center van de UM aan de Bonnefantenstraat 2 (Inschrijving verplicht, zie beneden).

Actief ouder worden en intergenerationele solidariteit
2012 is uitgeroepen tot het Europees jaar van Actief ouder worden en intergenerationele solidariteit’. Daarom organiseert het Studium Generale van deze collegereeks over een aantal thema’s die te maken hebben met (goed) oud worden.

Evenwicht
Uit onderzoek blijkt dat we weliswaar niet alles, maar wel veel wat te maken heeft met goed oud worden, zelf in de hand hebben. Door de juiste leefstijl, voeding en beweging kunnen we niet alleen heel oud worden, maar ook nog zonder al te veel lasten en kwalen. Het is wel zaak daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Op psychisch en emotioneel vlak is het nodig wijsheid te ontwikkelen om zodoende een evenwicht te vinden tussen wat men wil en wat men kan.

De afzonderlijke colleges:
1. Cognitieve fitheid: een kwestie van oefenen? (Ponds / 27 sept)
2. Vastbinden? Over fixatievrije ouderenzorg (Hamers / 4 okt)
3. Succesvol oud worden: kwestie van toeval of eigen regie? (Kempen / 11 okt )
4. Hoe kunnen we voorkomen dat kwetsbare ouderen in een verpleeghuis worden opgenomen? (Schols / 25 okt )

Inschrijving
Inschrijven voor deze reeksen is noodzakelijk. Diegenen die zich inschrijven voor een hele reeks hebben voorrang op diegenen die afzonderlijke colleges willen bijwonen. Degenen die zich inschrijven voor een gehele reeks en op tijd betalen krijgen 20% korting.
Meer informatie en inschrijven: sg-[email protected]

Kosten
Kosten per college: studenten UM EUR 2,50 / overigen EUR 12,50 (medewerkers en alumni UM en studenten van overige instellingen: 50% korting).

Bron: AZM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen