Hoe ernstig is de reuma

Bij mensen met reuma is pijn voor 75 procent de belangrijkste factor om te bepalen hoe ernstig de ziekte is. Terwijl artsen zich voor zestig procent baseren op het aantal gezwollen gewrichten. Weense onderzoekers hebben dit verschil in waarneming voor het eerst gekwantificeerd. Zij willen mensen hiermee bewuster maken van die verschillen, die nu soms leiden tot onbegrip en conflict over de behandeling. De uitkomsten van het onderzoek kunnen arts en patient helpen bij het gezamenlijk managen van de ziekte.

Onderzoekers van de Weense universiteit hebben het verschil in perceptie over de ernst van de ziekte voor het eerst in cijfers uit kunnen drukken. In het onderzoek is bij 646 patienten met reumatoide artritis en hun behandelaars zowel het oordeel van de patient als de arts over de ernst van de ziekte in gekwantificeerd.

Omdat pijn bij de patient in zo sterke mate zijn waarneming bepaalt, ziet de patient zijn conditie vaak ook veel somberder in dan de arts, menen de onderzoekers. En waar patienten zich meer laten leiden door het hier en nu, houdt de arts bij de inschatting van de ernst van de situatie ook rekening met te verwachten lange termijneffecten. Dat leidt ertoe dat de patient soms niet begrijpt waarom de arts veranderingen wil aanbrengen in de medicijnen.

De resultaten van dit onderzoek kunnen gebruikt worden bij het verbeteren van de communicatie tussen arts en patient over de behandeling. Onderzoeker Paul Studenic beschreef het onderzoek in het tijdschrift Arthritis & Rheumatism van september 2012.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen