Huisartsen kiezen beste zorgpartij

Array

Huisartsen uit heel Nederland zullen woensdagavond 5 september bepalen welke politieke partij het beste voorheeft met de huisartsenzorg en hun patienten. De huisartsen zien ongenuanceerde nieuwe bezuinigingen als een groot gevaar en vrezen de invoering van een eigen bedrage en verhoging van het eigen risico. Dat werpt voor minima een drempel op, leidt tot een tweedeling in de zorg en kan medische calamiteiten veroorzaken.

Tijdens een verkiezingsdebat in Hotel Wientjes in Zwolle zullen de belangrijkste partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september uitleggen wat hun standpunten zijn op cruciale onderwerpen zoals ethische basisprincipes, het beheersen van de zorgkosten in de toekomst en wie daarvoor op korte termijn de rekening gaat betalen. Aanwezig zijn de kamerleden en woordvoerders huisartsenzorg Anne Mulder (VVD), Lea Bouwmeester (PvdA), Herma Boom (CDA), Henk van Gerven (SP), Esmee Wiegman (ChristenUnie) en Corinne Ellemeet (GroenLinks). De huisartsen zijn zich ervan bewust dat de oplopende zorgkosten teruggedrongen moeten worden, maar zijn het niet eens met de oplossingen van de politiek. ,,Stijgende zorgkosten los je op in samenwerking met de huisartsen,” stelt voorzitter Han Mulder van de LHV-regio Zwolle/Flevoland, die het debat organiseert. ,,Huisartsenzorg is de goedkoopste vorm van zorg. Pas daarna worden de meeste kosten gemaakt.”

De eigen bijdrage noemen de huisartsen ‘remgeld’, zoals ze het in Belgie noemen. ,,Daardoor worden mensen met kleine klachtjes geweerd van het spreekuur,” aldus Mulder. Hij schetst het voorbeeld van een patient met een voor hem onbeduidend rood plekje op de teen, die vanwege de eigen bijdrage van bijvoorbeeld tien euro niet naar de huisarts gaat. Een dag later is sprake van een beeninfectie en is ziekenhuisopname van duizenden euro’s nodig. Dat terwijl een huisartsbezoek 9 euro per consult kost. Volgens de huisartsen hebben meeste politici onvoldoende kijk op de werkvloer. Mulder: ,,We hebben bijvoorbeeld hard moeten knokken om hen duidelijk te maken dat ongenuanceerde invoering van marktwerking in de huisartsenzorg averechts gewerkt heeft.”

Volgens hun verkiezingsprogramma’s hebben partijen verschillende standpunten. Zo willen PvdA en SP de toegang tot de huisarts vrij houden en wil de VVD juist een eigen bijdrage per huisartsbezoek gaan invoeren. Van sommige partijen is niet duidelijk wat ze willen. Tijdens het debat worden ze gedwongen te reageren op stellingen. ,,We willen ze uit hun tent lokken en vragen: wat zijn nu jullie echte plannen'” legt Mulder uit. Daarna bepalen de aanwezige huisartsen met behulp van stemkastjes welke partij hun stem verdient. Aan het eind van de avond wordt duidelijk welke partij het beste voor heeft met de huisartsenzorg en diens patienten. Ook stemmen de huisartsen voor en na het debat op een partij. ,,Dan zie je of het debat tot een ander stemgedrag heeft geleid,” aldus Mulder.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen