Onderzoek naar consequenties ketenzorg in ziekenhuizen

Het eerste half jaar van 2012 heeft SIGRA onderzoek gedaan naar de consequenties van ketenzorg in ziekenhuizen op het werk van verpleegkundigen. Daarnaast is gekeken wat deze consequenties zijn voor de hbo-v opleiding.

Het onderzoek richtte zich op geleerde en benodigde competenties van verpleegkundigen. De onderzoeksvraag die in dit onderzoek centraal stond is: ‘Wat zijn de consequenties van het verlenen van ketenzorg in ziekenhuizen voor de opleiding van verpleegkundigen” Om deze vraag te kunnen beantwoorden is onderzoek verricht naar de geleerde competenties gedurende de opleiding en de gewenste competenties voor ketenzorg.

Voor het onderzoek zijn 13 personen geinterviewd. Dit waren voornamelijk verpleegkundigen in ziekenhuizen, maar ook deskundigen uit het onderwijs en onderzoekers. Centraal stond de afdeling neurologie en de zorgketen rondom CVA. Deze keuze is gemaakt vanwege de lopende zorgketens voor CVA-zorg.

De hoofdconclusie van het onderzoek is dat ketenzorg geen gevolgen heeft voor de opleiding van verpleegkundigen. De competenties die verpleegkundigen leren tijdens hun opleiding bereiden hen voldoende voor op het werken in een ketenzorgomgeving. De aanbevelingen voor ziekenhuizen en onderwijsinstellingen zijn dan ook niet gericht op competenties, maar op structuur en opbouw van de opleiding:

* Gebruik concrete voorbeelden van ketenzorg in de opleiding en bespreek casuistiek waarbij ketenzorg van toepassing is.
* Stimuleer bewustwording van ketenzorg door bijvoorbeeld multidisciplinaire rollenspelen tijdens de opleiding of door meerdere korte stageperiodes waarbij de focus ligt op het vooruit denken, de anamnese, de overdracht, communicatie met de patient en het cooerdineren van de zorg.
* Maak de HBO-V student `buddy’ van een patient. Een student krijgt in het 1e studiejaar een patient toegewezen. Tijdens de 4 jaar van de hbo-v opleiding kunnen de student en patient contact houden met elkaar door bijvoorbeeld een keer in de maand of in het half jaar met elkaar af te spreken. De student krijgt zo inzicht in de zorg die een patient krijgt en hoe de patient deze zorg ervaart.

SIGRA wil graag een vervolg geven aan dit onderzoek door de veranderingen voor het verpleegkundig beroep ook in de care sector te onderzoeken. Ook zou de rol van transferverpleegkundigen onderzocht kunnen worden om beter zicht te krijgen op veranderingen voor het verpleegkundig beroep.

Hier vindt u het onderzoeksrapport en een vertaling daarvan. Het onderzoek is uitgevoerd door een masterstudent Management, Policy analysis and Entrepreneurship in Health and Life Sciences van de VU.

Bron: Sigra

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen