Oorzaak gezondheidsklachten recreatieplas Zeumeren bekend

Array

De gezondheidsklachten van tientallen mensen die ziek zijn geworden na het zwemmen in recreatieplas Zeumeren bij Voorthuizen worden veroorzaakt door het Norovirus. Het virus is zeer besmettelijk en wordt van mens tot mens overgedragen via voedsel, besmet water en via direct menselijk contact.

Naar aanleiding van vele meldingen heeft de provincie op 20 augustus een negatief zwemadvies ingesteld. De provincie is in samenwerking met GGD Gelderland-Midden en Waterschap Vallei en Eem direct met een onderzoek gestart naar de oorzaak van de gezondheidsklachten. Uit dit onderzoek blijkt dat de klachten veroorzaakt zijn door het Norovirus.

Besmet water
Het Norovirus komt geregeld voor in de vorm van kleine epidemieen. Uit het onderzoek bleek dat de mensen die gezondheidsklachten hebben opgelopen, hebben gezwommen in een bepaald deel van de recreatieplas. Waarschijnlijk heeft een bezoeker die het virus had, tijdens het warme weekend van 18 en 19 augustus een groot aantal andere bezoekers besmet via ontlasting in het zwemwater.

Nader onderzoek
Nu de oorzaak van de gezondheidsklachten bekend is, zal het RIVM het water van Zeumeren nog nader onderzoeken op aanwezigheid van het virus. Als de uitkomst van dit onderzoek bekend is, kan de provincie beoordelen of het negatieve zwemadvies kan worden ingetrokken. Tot die tijd blijft het huidige advies van kracht.

Contact
Bij gezondheidsklachten kunnen bezoekers, indien nodig, contact opnemen met hun huisarts. Voor overige vragen kan men contact opnemen met het Meldpunt Infectieziekten van de GGD Gelderland-Midden. Dit meldpunt is op werkdagen bereikbaar via telefoonnummer 0800 8446000. Voor vragen of meldingen over de kwaliteit van het zwemwater kunt u terecht bij de provincie Gelderland.
Bron: Provincie Gelderland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen