Opening academisch jaar 2012-2013

Vandaag opent de Universiteit Maastricht het academisch jaar 2012-2013 met een vol programma waarin zowel vernieuwing als tradities een belangrijke plek innemen. Netwerken speelt een sleutelrol in het nieuwe strategische programma. Samenwerking binnen de universiteit, de regio en wereldwijd met partneruniversiteiten, ondernemingen en overheidsinstellingen leidt in toenemende mate tot allerlei innovatieve projecten en activiteiten.

Al deze projecten presenteerden zich tijdens het ochtendsymposium.

Opening academisch jaar 2012-2013: The art of networking

Ochtendsymposium
Na een introductie van het Strategisch Programma 2012-2016 en de drie onderzoeksspeerpunten komt het thema ‘The art of networking’ tot leven tijdens het programmaonderdeel ‘Maastricht University Plaza’. In de hal, gangen en bij mooi weer ook de binnenplaats presenteren zich circa 50 projecten, initiatieven en samenwerkingsverbanden die gelieerd zijn aan de UM. Het doel is dat er kruisbestuiving plaatsvindt tussen al deze projecten en dat bezoekers zich breed kunnen orienteren wat er zoal gebeurt binnen de universiteit én daarbuiten met diverse partners. Vervolgens debatteren de voorzitters van de jongerenverenigingen van diverse politieke partijen met elkaar en het publiek over de rol van hoger onderwijs en internationalisering.

Officiele opening
Het officiele gedeelte van de opening van het academisch jaar vindt plaats in het Theater aan het Vrijthof. De voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht, Prof. Dr. Martin Paul, gaat in zijn rede in op de waarde van universiteiten voor de Nederlandse samenleving. In deze context gaat hij ook in op de waarde van Universiteit Maastricht voor de provincie Limburg en de succesvolle wijze waarop de samenwerking tussen de provincie, de drie steden Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen en bedrijven, met name DSM, gestalte heeft gekregen: “Onze universiteiten zijn een belangrijke waarde voor de samenleving en de economische welvaart in Nederland. Wij moeten daar met z’n allen meer bewust van zijn. Investeren in het hoger onderwijs juist in moeilijke tijden is daarom niet alleen slim maar levert hoge rendementen op voor de Nederlandse maatschappij.”

Hoofdgast
Hoofdgast is Prof. Dr. Frans van Vught, voormalig rector van de Universiteit Twente en internationaal gewaardeerde expert op het gebied van hoger onderwijs en internationale samenwerking. Kennis is en blijft de drijver van toekomstige economische welvaart. Internationaal presteert Nederland nu nog goed in kennisontwikkeling en innovatie, ondanks teruglopende overheidsinvesteringen. Van Vught roept op tot een versterking op de investeringsstructuur van het Nederlandse systeem voor hoger onderwijs en onderzoek en tot nadere profilering van ons universitaire landschap. “We hebben een van de beste hoger onderwijsstelsels ter wereld en bijna al onze universiteiten horen bij de beste 200 ter wereld, maar we hebben nog steeds geen absolute wereldtoppers onder onze universiteiten. Nederland heeft geen universiteiten die in de top 40 staan. In andere landen wordt wel hard in die richting gekoerst. Wij zullen ook in ons land moeten durven kiezen voor een paar universiteiten met een sterk academisch onderzoekprofiel en een aantal die andere missies hebben.”

Prijzen
Traditiegetrouw worden er tijdens de opening ook een aantal prijzen uitgereikt:
• de Edmond Hustinx prijs voor de wetenschap, voor een veelbelovende jonge onderzoeker
• de Studentenprijs voor een student (of een groep studenten) die zich naast zijn of haar studie verdienstelijk heeft gemaakt op maatschappelijk, cultureel of sociaal gebied.
• De Rabobank Dissertatieprijs

Staar
De muzikale omlijsting van de academische ceremonie wordt dit jaar verzorgd door de Mastreechter Staar. De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar is een van de oudste mannenkoren in Nederland. Zij verwelkomen ook graag jonge aanwas, en nodigen mannelijke studenten dan ook uit lid te worden van het koor.

Livestream
Het programma is via een livestream te volgen via de website van de Universiteit Maastricht: www.maastrichtuniversity.nl. Bovendien kan iedereen  in de zaal en daarbuiten- via een twitterfeed zichtbaar op de website en op een scherm in de zaal- meedenken en meepraten. Twitter mee via #oay12

Bron: AZM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen