Verkiezingen: veel betere zorg en miljarden besparing door eHealth

Array
Dit is een origineel bericht van KSYOS TeleMedisch Centrum

Voor de verkiezingen zetten politieke partijen in op betere zorg, kostenbeheersing en het toegankelijk. Ten onrechte wordt tot op heden de rol van eHealth hierin nauwelijks belicht. eHealth leidt tot sneller betere zorg dichtbij de patient tegen fors lagere kosten. Het is inmiddels onethisch om eHealth niet in te zetten.

Dit stelt Leonard Witkamp, directeur van KSYOS TeleMedisch Centrum, de eerste virtuele zorginstelling in Nederland. Inmiddels werkt KSYOS met 5.550 huisartsen, medisch specialisten en paramedici op het gebied van TeleEerstelijnsDiagnostiek, TeleConsultatie en TeleMonitoring. Het heeft contracten met alle zorgverzekeraars.

Kwaliteitsverbetering

Hiermee is eHealth volledig geïntegreerd in de reguliere zorg. En terecht. Zo stellen huisartsen stellen met TeleDermatologie Consultatie via internet vragen over hun patient en sturen digitale foto’s mee. Daardoor hoeft 74 procent van de patienten die de huisarts wilde doorverwijzen naar een specialist, niet naar het ziekenhuis. Bovendien worden ernstige huidziekten eerder ontdekt. De dermatologen reageren gemiddeld binnen 4,6 uur waardoor de patient meteen juist behandeld wordt in plaats van na weken wachttijd. TeleDermatologie bespaart de patient één of meer extra bezoeken aan het ziekenhuis. En de huisarts leert (veel) van 88% van de TeleConsulten, waardoor op termijn de kwaliteit van de eerstelijnszorg toeneemt en het aantal fysieke verwijzingen en TeleConsulten verder afneemt.

Forse kostenbesparing
Een bezoek aan het ziekenhuis is veel duurder dan een TeleConsult. TeleConsultatie leidt zo tot kwaliteitsverbetering ̩n kostenbesparing. Witkamp stelt dat de besparingen tussen 40 en 50% liggen. Inzet van TeleConsultatie in alle vakgebieden Рoogheelkunde, cardiologie etcetera Рlevert direct een jaarlijkse besparing op van minimaal Euro 300.000.000,-. Brede inzet van TeleEerstelijnsDiagnostiek en TeleMonitoring leidt tot een veelvoud hiervan. Met betere zorg tot gevolg!

Stille revolutie
Tussen 2005 en 2012 vertwintigvoudigde het gebruik van TeleConsultatie en vond een weliswaar stille maar revolutionaire ontwikkeling in de zorg plaats, vergelijkbaar met het kopen van vliegtickets via internet. In 2012 maken meer dan 60.000 patienten gebruik van eHealth via KSYOS met een jaarlijkse groei van 40%.

Partijprogramma’s
Volgens Witkamp zou eHealth breder toegepast moeten worden. Alle politieke partijen willen betere zorg tegen lagere kosten. Dat kan met eHealth toepassingen en de inzet van instellingen als KSYOS gerealiseerd worden. In de verkiezingsprogramma’s zou veel prominenter en urgenter naar voren moeten komen dat dit de toepassingen zijn die de zorg beter betaalbaar en beter bereikbaar maken en de kwaliteit verhogen.

Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen