Zoektocht naar manieren om MS te remmen

In zijn proefschrift probeert neurobioloog Maarten Witte de rol te ontrafelen die de energieleverende mitochondrien in een cel spelen bij de ziekte MS. In zijn onderzoek constateert hij verlies van PGC-1alfa, een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij het functioneren van mitochondrieen. Dat verlies draagt mogelijk bij aan de afbraak van zenuwcellen bij MS-patienten. Daarmee is PGC-1alfa een interessante kandidaat voor een nieuwe therapie om MS te remmen.

Het vermoeden bestaat dat mitochondrien een belangrijke rol spelen in de ziekte MS. Mitochondrien zijn kleine organellen die grotendeels verantwoordelijk zijn voor het leveren van de benodigde energie aan de cel. Als zij niet functioneren leveren ze te weinig energie en bovendien kunnen zij dan ook schadelijke zuurstofradicalen produceren.

In zijn onderzoek laat Witte zien dat er inderdaad sprake is van diverse mitochondriele veranderingen in de hersenen van MS-patienten. Al op het niveau van DNA-transcriptie is veel mis met mitochondrien in de grijze stof in de hersenen van MS-patienten. Er is sprake van verlies van PGC-1alfa – een eiwit dat de expressie reguleert van diverse genen die betrokken zijn bij energiemetabolisme en mitochondrieel functioneren. Dat verlies lijkt een belangrijke factor te zijn in het dysfunctioneren van neuronale mitochondrien en daarmee bij te dragen aan neuronaal verlies. Dit maakt PGC-1alfa een interessante kandidaat voor een mogelijke nieuwe therapie om de progressie van MS te remmen.

Verder hebben Witte en zijn collega’s – net als andere onderzoeksgroepen – verschillende veranderingen gevonden in axonale mitochondrien. Dat duidt erop dat zij mogelijk een belangrijke rol spelen bij het verlies van axonen, de uitlopers van zenuwcellen.

Witte keek ook naar het functioneren van mitochondrien in astrocyten, stervormige steuncellen in het centraal zenuwstelsel. De uitkomsten maken echter niet duidelijk of deze mitochondrien het omliggende hersenweefsel beschermen of juist bijdragen aan degeneratie. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.

MS 
Multiple sclerose (MS) is een ingrijpende aandoening van het centraal zenuwstelsel en de meest voorkomende oorzaak van niet-trauma gerelateerde invaliditeit in jong volwassen. MS treft ongeveer 1 op de 1.000 personen in Nederland en vrouwen hebben een 2,5 keer grotere kans op het krijgen van de ziekte dan mannen.

  • Startdatum12-09-2012
  • Tijd13.45
  • LocatieAula
  • TitelMitochondrial dysfunction in multiple sclerosis
  • SprekerM.E. Witte
  • Promotorprof.dr. P. van der Valk prof.dr. J. van Horssen
  • OnderdeelVU medisch centrum
  • WetenschapsgebiedMedisch
  • EvenementtypePromotie

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen