Helft MKB’ers niet bekend met verplichting bedrijfshulpverlening

Bijna de helft van de MKB’ers weet niet dat het verplicht is om een bedrijfshulpverlener binnen het bedrijf te hebben, zo blijkt uit onderzoek door Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland. Ieder bedrijf met één of meer werknemers is al sinds 1994 volgens de Arbowet verplicht om altijd een BHV-opgeleid persoon aanwezig te hebben. Toch is 48% hier niet van op de hoogte.

Van de bedrijven die wel op de hoogte zijn van de verplichting, gaat 1 op 5 er van uit dat kort verlof of ziekte uitzonderingsgevallen op de verplichting zijn. De Arbowet verplicht dit echter ten allen tijde.

Dat het niet aanwezig zijn van een BHV’er tot hoge boetes kan leiden, is bij veel ondervraagden eveneens niet bekend. Ruim 85% van de ondervraagden wist niet dat de Arbeidsinspectie een forse boete kan opleggen, zodra zij constateren dat dit niet het geval is. De hoogte van deze boete kan, afhankelijk van de situatie, oplopen tot vele duizenden Euro’s.

“De vele regels, wetten en verplichtingen lijken voor onduidelijkheid te zorgen onder MKB’ers,” aldus Brenda van Dranen, adjunct-directeur van Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland. “Wat BHV betreft hebben veel bedrijven de klok wel horen luiden, maar ligt de klepel begraven onder de overvloed aan regelgeving.”

De volledige onderzoeksresultaten zijn te vinden op http://www.stibened.nl/nieuws/bhv-onderzoek

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen