Nationale Zorgbarometer op hoogste punt ooit

Een meerderheid van de Nederlandse bevolking is positiever dan ooit over de kwaliteit van de Nederlandse zorg: de Nationale Zorgbarometer staat op het hoogste punt sinds de invoering twee jaar geleden. Tegelijkertijd vinden zes op de tien Nederlanders de zorg een (zeer) belangrijk onderwerp voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Daar komt bij dat ruim een derde (37%) van mening is dat de samenwerking in de zorg nog niet voldoende is. Bovendien heeft ruim twee derde van de Nederlanders (69%) de indruk dat de zorg niet goed om de patient heen is georganiseerd. Vier op de tien Nederlanders vindt het belangrijk om een wijkverpleegkundige in de buurt te hebben. Dit blijkt uit onderzoek van de Nationale Zorgbarometer, uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van zorgverzekeraar Coöperatie VGZ.

 

De helft van de Nederlanders (52%) denkt dat een wijkverpleegkundige een belangrijke rol zou kunnen spelen in de coordinatie van hulpverlening. Nog eens een derde (32%) denkt dat de wijkverpleegkundige hier misschien een rol in zou kunnen spelen. Martin Duvivier, voorzitter raad van bestuur van Coöperatie VGZ: ‘De kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg is gemiddeld genomen prima. Als je kijkt naar de uitkomsten van de Nationale Zorgbarometer, dan zie je dat de Nederlanders dit ook steeds meer waarderen. Maar tegelijkertijd zien ze ook dat de zorg in de eigen buurt efficienter georganiseerd zou kunnen worden. Wij zijn ervan overtuigd dat kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing hand in hand gaan. Reden voor VGZ om een proef met zogenaamde wijkteams en wijknetwerken te starten om te onderzoeken hoe zorg in de buurt beter georganiseerd kan worden.’

De Nationale Zorgbarometer is een initiatief van VGZ en laat zien hoe Nederlanders denken over de zorg in Nederland. De Nationale Zorgbarometer meet het oordeel van de Nederlanders over de zorg en zorgverleners op basis van een aantal vaste thema’s. Ieder kwartaal brengt de Nationale Zorgbarometer een themaonderzoek naar buiten. De resultaten van het themaonderzoek naar preventie in de zorg in Nederland staan op de website van de barometer.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen