Nader inzicht in mogelijkheden en beperkingen immuuntherapie bij kanker

Array

Caroline Bosch-Voskens: Immunotherapeutic strategies in patients with solid malignancies
Immuuntherapie bij kanker is erop gericht het afweersysteem te stimuleren om tumorcellen te herkennen en op te ruimen. De afgelopen twintig jaar is deze behandelvorm steeds verder ontwikkeld en wordt zij steeds vaker ingezet.

Het promotieonderzoek van Caroline Bosch-Voskens was erop gericht bestaande mogelijkheden op het gebied van immuuntherapie te optimaliseren. Hierbij concentreerde de promovenda zich op CD-137-specifieke co-stimulatie, een nog weinig onderzochte manier om het afweersysteem aan te zetten kankercellen te vernietigen. Deze methode grijpt aan op het molecuul 4-1BB (CD137), omdat is aangetoond dat dit molecuul betrokken is bij tumorspecifieke afweerreacties.

Bosch-Voskens stelt vast dat resultaten uit eerder CD-137-onderzoek aan proefdieren niet één op één gelden voor het menselijke afweersysteem. Ook laat ze zien dat zeer kleine genetische verschillen tussen mensen en proefdieren bepalend zijn voor het herkennen en binden van CD137-specifieke antilichamen. Dit toont aan dat diermodellen het effect van CD137-specifieke co-stimulatie op het menselijke afweersysteem minder goed voorspellen dan werd aangenomen. Ook gaat de promovenda in op de mogelijkheden van zogenoemde NK-celtherapie en de combinatie van CD137-specifieke co-stimulatie en NK-celtherapie.

Curriculum Vitae
Caroline Bosch-Voskens (Zeist, 1977) studeerde geneeskunde Leiden. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Pathologie en KNO/Hoofdhalschirurgie van de University of Maryland in Baltimore (VS). Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Amerikaanse National Institute of Health en de Hasumi International Research Foundation. Bosch-Voskens is in opleiding tot dermatoloog aan de Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg in Erlangen, Duitsland. De titel van haar proefschrift luidt: “Immunotherapeutic strategies in patients with solid malignancies”.
05 september 2012

Tijd:12:45

Locatie:Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen

Adres:Broerstraat 5 te Groningen

Promotor:prof.dr. H.W. Nijman, prof.dr. D.L. Mann en prof.dr. S.E. Strome

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen