Nefarma verheugd over mogelijkheid nieuwe vergoedingswijze

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft minister Schippers geadviseerd het geneesmiddel omalizumab te vergoeden via de systematiek van ‘pay for performance’. Nefarma is blij met deze verruiming van vergoedingsmogelijkheden.

Het principe houdt in dat het geneesmiddel alleen wordt vergoed in de gevallen dat het ook aantoonbaar werkt. Heeft het middel gedurende de behandeling niet het gewenste resultaat, dan gaat de rekening voor de behandeling alsnog naar de fabrikant. Het CVZ noemt het in de berichtgeving ‘no cure, no pay’. Het advies volgt op afspraken die het CVZ onlangs maakte met patienten, betrokken artsen en de fabrikant.

Nefarma bepleit al langere tijd dergelijke vergoedingsarrangementen. Voor alle duidelijkheid: het pay for performance-model komt niet in de plaats van de reguliere vergoedingssystematiek, maar is een extra mogelijkheid. Het kan vooral worden ingezet voor middelen met een tijdelijke vergoeding waarbij na afloop van de proefperiode de kosteneffectiviteit niet in alle gevallen onomstotelijk is vast komen te staan.

In een eerste reactie heeft minister Schippers positief gereageerd. In een interview met BNR legde ze uit dat deze methodiek alleen geschikt is voor dure, veelbelovende medicijnen die hun effectiviteit nog moeten aantonen. Ook moet tussentijds vastgesteld kunnen worden of het medicijn werkt. Schippers is niet bang dat fabrikanten straks niet meer geprikkeld worden om in onderzoek te investeren. Producenten krijgen er nu belang bij dat een geneesmiddel alleen aan patienten wordt voorgeschreven bij wie het middel waarschijnlijk aanslaat, omdat ze voor de kosten opdraaien als dat niet zo is.

Bron: Nefarma