Verkalking nierslagader: effect op bloeddruk en nierfunctie wordt overschat

Kwok Wai Mui: Atherosclerotic Renal Artery Stenosis. From Causal to Incidental but not Innocent
Wanneer de nierslagader vernauwt door aderverkalking (ook wel aangeduid als ARAS; Atherosclerotic Renal Artery Stenosis), kan renovasculaire hypertensie ontstaan, zo hebben medici lange tijd gedacht. Renovasculaire hypertensie duidt op een hoge bloeddruk  en vermindering van nierfunctie. Maar er is steeds meer aanleiding om aan dit inzicht te twijfelen. Ook onderzoek van UMCG-promovendus Kwok Wai Mui wijst in deze richting.

Wanneer een nierslagader succesvol wijder wordt gemaakt door middel van een dotteroperatie, verbetert de bloeddruk vaak nauwelijks, zo laat het onderzoek van Mui  zien. Ook heeft dotteren weinig effect op de nierfunctie. Nader onderzoek op dit vlak toont aan dat de opening van de nierslagader direct na een dotteringreep vaak goed is, maar dat de slagader een jaar na de operatie alweer vernauwd is. Uit een vergelijkende studie blijkt dat de medicijnen enalapril en losartan een vergelijkbaar bloeddrukverlagend effect hebben bij patienten met een vernauwde nierslagader. Een combinatie van beide medicijnen gaf een nog verdere daling van de bloeddruk, maar dit voordeel was niet stabiel tijdens 24-uurs registratie.

Bij patienten met perifeer vaatlijden (PAV; pijn in de benen ten gevolge van een vernauwing of afsluiting van een slagader naar of in de benen) wordt regelmatig ARAS aangetroffen. Dit was voor Mui aanleiding voor nader onderzoek. Onder patienten die zowel PAV als ARAS hebben is de sterfte aanzienlijk hoger dan patienten die alleen PAV hebben (59% versus 28% in een groep van 550 patienten). In deze groep is dus extra goede en krachtige behandeling geboden.

Curriculum Vitae
Kwok Wai Mui (Hong Kong, 1975) studeerde geneeskunde te Groningen en werkt als internist-nefroloog in Harderwijk en Amersfoort. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Ziekenhuis groep Twente in Almelo. De titel van zijn proefschrift luidt: “Atherosclerotic Renal Artery Stenosis. From Causal to Incidental but not Innocent”.

Datum:05 september 2012

Tijd:16:15

Locatie:Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen

Adres:Broerstraat 5 te Groningen

Promotor:Prof.dr. G.J. Navis

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen