Bill Crounse – Microsoft – opent Games for Health Europe in Amsterdam

0
251

MICROSOFT – BILL CROUNSE OPENT GAMES FOR HEALTH EUROPE 2012

Microsoft senior directeur “worldwide health” opent Games voor Health Europe op 5 November 2012 in Amsterdam. Volgens Crounse zijn videogames goed voor de gezondheid. Deze dragen bij aan het verbeteren van de coördinatie van het bewegingsapparaat van de mens, verbeteren de fysieke conditie en het geheugen, en leiden tot gewichtsverlies. Ze bevorderen het algemeen gevoel van welbevinden. Op deze wijze wil Microsoft bijdragen aan de strijd tegen obesitas, diabetes en andere welvaartsziekten. Crounse sprak eerder in Amsterdam op het Wereldcongres Informatie Technologie in de Zorg in 2010. Tijdens dat congres introduceerde Crounse het Microsoft HealthVault programma. Dit programma is ook in het Nederlands beschikbaar. De belangrijkste doelstelling is om chronisch zieken te begeleiden bij het bewaken van hun eigen ziekteproces. Dit past volledig in het streven van de Nederlandse overheid om de patient de eigen regie te geven in het behandelingsproces. Dat moet leiden tot aanzienlijke besparingen in de nog steeds stijgende kosten van de zorg. Deze ontwikkelingen tonen de grote maatschappelijke betrokkenheid van Microsoft in het zorgproces.

MARTIN DE RONDE

Als medeoprichter van Guerilla Games en commercieel directeur van Vanguard games, gevestigd in Amsterdam, begon de Ronde meer dan 10 jaar geleden als PR manager in de gamingindustrie. In 1998 startte hij zijn eigen ontwikkelingsstudio. Hij verkocht dit bedrijf een jaar later aan het multimediabedrijf Lost Boys, dat in 2001 zelfstandig verder ging. In 2003 ging het bedrijf verder onder de naam Guerilla Games, na de overname door Media Republic. Dit bedrijf ontwikkelde zich tot één van Europa’s grootste onafhankelijke producenten van computergames. In 2006 richtte de Ronde OneBigGame op, een videogamebedrijf met een charitatieve doelstelling. De Ronde was getuige van het ontstaan van het PlayStation2 succes, Killzone en de Xbox hit, Shellshock.  Het belang voor de zorg van zogenaamde “non-serious games” en van de ontwikkelingen in de entertainmentspelindustrie zullen door de Ronde uitvoerig toegelicht worden.

BEN SAWYER

De medeoprichter van Games for Health zal de nieuwe inzichten op het gebied van serious games toelichten en op dat gebied een specifieke workshop leiden. Games for Health werd in 2004 voor het eerst georganiseerd in Boston. Sawyer is tevens medeoprichter van het Serious Games Initiative, een project van de Amerikaanse overheid, dat startte in 2002.

GROTE INTERNATIONALE BELANGSTELLING

In totaal zijn er 74 bijdragen ingezonden voor Games for Health Europe 2012, uit in totaal 18 verschillende landen. De inzendingen komen voornamelijk uit Europa. Maar ook de Verenigde Staten, Zuid Afrika, de Filippijnen en Brazilie zijn vertegenwoordigd, waar de organisatie heel blij mee is. Met 26 inzenders uit ons land vormt dit de belangrijkste groep. Dat Nederland op het gebied van serious-‘ en non serious games wereldwijd een zeer belangrijke speler is wordt vaak onderschat. Bedrijven als Vanguard hebben internationaal een grotere exposure dan nationaal. In Nederland is dit echter nog steeds een snel groeiende bedrijfstak, die vele jonge startups kent. Tijdens Games for Health Europe zal dat weer op vele manieren duidelijk worden.

Vorig artikelCBS: 65-jarigen leven langer zonder beperkingen, maar meer met chronische ziekten
Volgend artikelCBS: Levensverwachting mannen neemt sterk toe
Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld) René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley. Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes Valpreventie2.0 In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen. De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten. Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.