Cliënt vertrouwenspersoon is ervaringsdeskundig luisterend oor

Array

Mireille de Beer en Lian Nuyten van de belangenvereniging LFB Nederland zijn gestart als client vertrouwenspersoon (CVP) bij S&L Zorg, zorgcentra voor mensen met een verstandelijke beperking. Er gaat veel goed in de zorgverlening van S&L zorg, maar er gaat ook wel eens iets mis; het blijft immers mensenwerk. Tot op heden kon een bewoner met klachten terecht bij een medewerker, echter nu is er een onafhankelijk Clientvertrouwenspersoon aangesteld. Uniek aan deze samenwerking is de ervaringsdeskundigheid van Mireille de Beer, zij heeft naast haar professionele ervaring ook ruimschoots ervaringen als client.

Wat doet een Clientvertrouwenspersoon?
Mireille en Lian: “Ervaart de bewoner een probleem, dan kan het zijn dat hij hulp nodig heeft bij het oplossen van het probleem. Die hulp kan niet altijd door de medewerkers van S&L zorg zelf gegeven worden, bijvoorbeeld omdat de bewoner dit zelf zo niet wil. Daarom heeft S&L zorg een CVP-er aangesteld. De CVP-er is in eerste instantie een luisterend oor voor de bewoner met een klacht. De CVP-er kan de bewoner helpen bij het formuleren van wat hem dwars zit en kan, als de bewoner dit wenst, ook bemiddelen tussen partijen die betrokken zijn. De CVP-er is op de hoogte van de rechten van de bewoners en kan hen daarin adviseren. Met de ervaringen van de CVP-er kan deze ook de organisatie adviseren om de zorgverlening te verbeteren. Op deze manier wordt de kwaliteit van de zorgverlening verbeterd.”

Bewoners zijn niet verplicht zich tot de CVP-er te wenden als zij een klacht hebben. Naast de eigen begeleiders zijn er ook andere medewerkers aan wie de bewoner zijn of haar hart kan luchten. Je kunt daarbij denken aan de pedagoog of bijvoorbeeld ook de pastoraal medewerker. De CVP-er is echter specifiek geschoold om zo goed mogelijk om te gaan met klachten van bewoners. De CVP-er versterkt zo de mogelijkheden van bewoners om voor zichzelf op te komen.

Laagdrempelig
Algemeen directeur/bestuurder van S&L Zorg Marc Bindels: “S&L Zorg wil de drempel voor bewoners zo laag mogelijk hebben. Op die manier hopen we dat als een bewoner iets dwars zit, hij of zij het eerder meldt, zodat sneller en effectiever hulp geboden kan worden. Die lage drempel hebben we gevonden in de persoon van Mireille de Beer. Mireille heeft zelf een licht verstandelijke beperking. Zij is ervaringsdeskundig. Daarnaast is zij voor bewoners heel makkelijk in de communicatie. Bewoners zullen zich bij haar niet snel geremd voelen.” Hoewel Mireille zich goed verdiept heeft in wat de taken zijn van een CVP-er, heeft ze voor dit belangrijke werk wel hulp nodig en die hulp biedt haar coach, Lian Nuyten. Op deze manier kunnen zij clienten snel en goed helpen in de vertrouwelijke sfeer.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen