Grootste dna-onderzoek uit Nederlandse geschiedenis

Array

De politie in Friesland vraagt 8000 Friezen om hun dna-gegevens af te staan. Het is een uiterste poging om de moord op Marianne Vaatstra op te lossen. Hoofdofficier van justitie Annette Bronsvoort heeft een grootscheeps DNA-onderzoek aangekondigd. Justitie is ervan overtuigd dat de verkrachter en moordenaar van Marianne Vaatstra na 13 jaar alsnog opgespoord kan worden. Inmiddels is duidelijk dat de verkrachter en moordenaar waarschijnlijk in de buurt woonde en haar kende. DNA dat is gevonden op een aansteker die destijds in de buurt werd verkocht, matchte niet met iemand uit de nationale DNA-databank. Daarom wil het OM nu zoeken naar iemand uit de omgeving van de moord die familie is van degene die dit DNA-spoor heeft achtergelaten.

Rond 15 september krijgen 8080 mannen uit de omgeving Veenklooster een uitnodiging om mee te doen aan het DNA-onderzoek. Het gaat om mannen die op 1 mei 1999 de leeftijd van 16 tot 60 jaar hadden en destijds op afstand van 5 kilometer in het gebied woonden.

Het onderzoek zal op 29 september beginnen en duurt waarschijnlijk zeker een half jaar. Bij de mannen wordt met een wattenstaafje wangslijm afgenomen. Iedereen die door het OM wordt aangeschreven, moet schriftelijk toestemming geven voor gebruik van hun DNA voor dit onderzoek.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen