‘Levenskwaliteit moet voorop staan’

Array

In de zorg zijn miljarden te besparen, vooral door onnodige en dure behandelingen niet zo maar uit te voeren. Dat is de oproep van de Landelijke Huisartsen Vereniging vandaag in het AD. Als voorbeeld noemt de LHV chemokuren die enkel ingezet worden om het leven nog enkele maanden te
verlengen. Ook ANBO is kritisch op het benutten van de ongeremde mogelijkheden voor medische behandeling. ANBO vindt echter dat leeftijd hiervoor geen criterium zou moeten zijn; de situatie van het individu staat voorop, of deze nu 50 is of 85. Daarnaast mogen de kosten van een behandeling
geen rol spelen. De kwaliteit van leven moet bij elke medische beslissing voorop staan.

Preventie is toverwoord
Daarnaast mist ANBO de focus op de preventie van bijvoorbeeld welvaartsziekten. Juist daar is heel veel geld te besparen. Door actief in te zetten op gezondere leefstijl en op het voortijdig opsporen van ziekten kunnen dure medische behandelingen voorkomen of beperkt worden. Een vijftig jarige
met diabetes kan door de medische vooruitgang nog makkelijk 25 jaar mee, maar in die periode wordt veel geld uitgegeven aan medicatie en behandeling. Bovendien wordt de prikkel tot preventie weggenomen, terwijl er enorm geinnoveerd is met snelle (thuis)tests.

Maatschappijbrede discussie
Ten slotte is ANBO blij dat deze discussie niet langer alleen tussen artsen zelf plaatsvindt, maar dat ook de maatschappij in staat gesteld wordt hierover mee te denken.

Bron: ANBO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen