68 van de 91 ziekenhuizen krijgen roze lintje in Monitor Borstkankerzorg

Array

Vanaf vandaag is te zien welke ziekenhuizen hun lintje voor goede borstkankerzorg in de Monitor Borstkankerzorg behouden en welke niet. Elk jaar scherpt Borstkankervereniging Nederland de criteria voor het lintje aan. De lintjes hebben een enorme verbeterkracht omdat de ziekenhuizen veel waarde hechten aan het lintje. Vanaf deze zomer doen alle ziekenhuizen mee met de Monitor Borstkankerzorg. Dat betekent dat nu alle ziekenhuizen via de Monitor hun borstkankerpatienten vragen hoe zij de zorg in het ziekenhuis hebben ervaren. Deze ervaringen bepalen mede of een ziekenhuis een lintje krijgt.

Langere wachttijden tot operatie

Een van de belangrijkste oorzaken waarom een ziekenhuis niet voldoet aan de criteria voor het felbegeerde lintje is een te lange wachttijd voor een operatie na de diagnose borstkanker.  Bij een derde van de ziekenhuizen wordt  90% van de patienten, die een operatie nodig heeft, niet binnen 5 weken geopereerd. De landelijk richtlijn mammacarcinoom geeft aan, dat  juist deze groep patienten binnen 5 weken geopereerd moeten worden.

Borstkankervereniging Nederland vindt dit geen goede zaak en zet zich de komende periode in om met ziekenhuizen te kijken hoe ze de wachttijden  naar beneden kunnen krijgen.

Bron: BVN

[liveblog]

Sint Franciscus Gasthuis ontvangt vierde maal roze lintje borstkankerzorg

 

Het Sint Franciscus Gasthuis heeft op donderdag 6 september 2012 voor de vierde maal het roze lintje ontvangen van Borstkanker Vereniging Nederland (BVN), voor de hoge kwaliteit van zorg rondom borstkanker. Een mooie beoordeling die aansluit bij de ambitie van het multidisciplinaire team van de Mammapolikliniek, om in samenspraak met de patient naar de best passende behandeling te zoeken. Zorgverzekeraars Menzis en CZ gaven ook al hun keurmerk voor goede borstkankerzorg aan het Sint Franciscus Gasthuis. Chirurg Wietske Vrijland: ‘Het is heel belangrijk dat een patient een gefundeerde beslissing kan nemen. Borstkanker kan op veel verschillende manieren worden behandeld en de juiste aanpak is heel individueel bepaald. Goed voorlichting is essentieel.’

Multidiciplinair Mammateam
Het Sint Franciscus Gasthuis maakt gebruik van een multidisciplinair team waarbij meerdere specialismen zijn betrokken, zoals een gespecialiseerd chirurg, internist-oncoloog, radioloog, patholoog, radiotherapeut, oncologisch- en mammacareverpleegkundigen en verpleegkundig specialist. Dit Mammateam bepaald samen met de patient het best passende behandeltraject. Voorafgaand aan de keuze van de behandeling is er een uitgebreide diagnose dag met een lichamelijk onderzoek waarna röntgenfoto’s en een echo worden gemaakt. Zo nodig volgt een punctie of een biopt, waarbij cellen of een stukje weefsel  uit de afwijking worden gehaald voor onderzoek. Bij een biopt (weefsel) duurt het twee tot drie werkdagen voordat de diagnose compleet gesteld kan worden. Bij een cytologische punctie (cellen) is de uitslag dezelfde dag bekend

Ondersteuning

Mammacareverpleegkundige Patricia Stoppelenburg: ‘Wij proberen de impact van borstkanker zoveel mogelijk te versoepelen. We zijn altijd bereikbaar voor alle mogelijke vragen en we denken mee over de manieren waarop vrouwen hun leven weer op de rails kunnen krijgen.

De mammacareverpleegkundigen bieden begeleiding tijdens het diagnose- en behandeltraject, en zijn tijdens de nacontrole ook altijd beschikbaar voor vragen. Patienten en familie kunnen bij de mammacareverpleegkundige terecht met vragen of problemen.

 

BVN criteria

BVN heeft met input van ervaringsdeskundigen en samenwerkingspartners (waaronder beroepsgroepen) een lijst met 15 basiseisen opgesteld voor patientgerichte borstkankerzorg. In deze Monitor Borstkankerzorg voldoet de zorg in het Sint Franciscus Gasthuis aan de vijf ‘must have’ criteria en daarnaast wordt voldaan aan zeven van de overige tien basiseisen.

 

Voor meer informatie kunt u kijken op www.sfg.nl/kwaliteit. 
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen