College van Bestuur VU roept bonden op tot voortzetting van gesprek om samen tot oplossing te komen

Array

Het College van Bestuur (CvB) van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) betreurt het zeer dat de vakbonden door middel van een ultimatum eenzijdig het overleg staken. In het belang van medewerkers heeft CvB vandaag de bonden opgeroepen het overleg voort te zetten en samen tot oplossingen te komen.

De VU werkt aan een toekomstbestendige universiteit die sterk verbonden is met mens en maatschappij. Hoge kwaliteit van onderwijs en onderzoek staat daarbij voorop. Om de ambities van de universiteit te verwezenlijken en de organisatie te verbeteren heeft het College van Bestuur in juli besloten de bedrijfsvoering te reorganiseren. Deze week hebben de vakbonden de VU een ultimatum gesteld met voorwaarden voor een aanvullend Sociaal Plan voor medewerkers tijdens de reorganisatie. Dat ultimatum loopt maandag aanstaande af.

Eén van de eisen van de bonden is dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen bij de aangekondigde reorganisatie van de bedrijfsvoering. Het CvB nuanceert de uitspraken over gedwongen ontslagen van 450 fte bij de VU.  Het gaat om een verlies van 300 arbeidsplaatsen in de bedrijfsvoering en het CvB streeft ernaar gedwongen ontslagen te voorkomen. De voorziene krimp wordt zoveel mogelijk gerealiseerd door natuurlijk verloop, maximale inzet op begeleiding van werk naar werk en stimulering van vrijwillig vertrek. De VU heeft mede daarom een zeer ruime reorganisatietermijn van meer dan 2 jaar gepland en reeds vanaf 2010 een vacaturestop afgekondigd. Inzet van het CvB is om het aantal gedwongen ontslagen terug te brengen naar nul, een garantie kan zij hier echter niet voor geven. Bernadette Langius, lid van het CvB, zegt hierover: “We willen met de bonden in gesprek om met elkaar afspraken te maken hoe we zorgvuldig omgaan met de gevolgen voor medewerkers.  We willen medewerkers geen valse hoop geven”.

Het CvB is zich ervan bewust dat de plannen pijnlijk zijn en zal zich maximaal inspannen om negatieve personele gevolgen zo goed mogelijk op te vangen. Met de bonden is gesproken over een uitgebreid Sociaal Plan ter aanvulling op het Sociaal Kader van de CAO Nederlandse Universiteiten.  Naast eerder gedane voorstellen aan de bonden heeft het CvB zich deze week ook bereid getoond om vergaande afspraken te maken over de begeleiding van medewerkers in het vinden van ander werk.

Het College van Bestuur spreekt in haar reactie naar de bonden nadrukkelijk de wens uit om met elkaar in een open gesprek – in het belang van de VU, haar medewerkers en studenten – de verschillen van mening op te lossen. Het CvB heeft de bonden inmiddels uitgenodigd voor een overleg.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen