Online hulp voor meiden met eetproblemen een succes

Array

99gram.nl viert haar eerste verjaardag
Op 9 september viert www.99gram.nl haar eerste verjaardag. Deze site voor jongeren met vragen over eten, gewicht en uiterlijk voorziet in een grote behoefte en heeft in het afgelopen jaar ruim 60.000 bezoekers gehad. Jongeren weten elkaar te vinden voor lotgenotencontact op een druk bezocht forum. Daarnaast zoeken ze veelvuldig anoniem contact met deskundigen via mail en chat. Ruim 90 jongeren startten met de online behandeling voor hun eetproblemen. 99gram.nl is een initiatief van Accare, Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Via het internet heeft Accare meer meiden met boulimiaklachten bereikt dan jaarlijks naar de instelling worden verwezen.

 

 

Wat meiden zeggen over 99gram
“Ik vind het heel fijn dat je je eigen behandelaar hebt. Iemand die je op elk moment van de dag kunt mailen wanneer je vragen hebt, of wanneer je in een dip zit.”

“Ik ben gestopt met de behandeling, omdat ik mij nu accepteer hoe ik ben. Dat is goed zo. Ik zou de behandeling aanbevelen bij meisjes die ook problemen hebben met eten.”

“Ze staan overal voor open, de vraag kan niet gek genoeg zijn. Je voelt je begrepen en door 99gram weet ik dat ik niet de enige ben.”

Op dit moment kent de site 200 unieke bezoekers per dag, dit aantal stijgt. Meiden beoordelen het contact met de deskundige binnen de online behandeling gemiddeld met een acht.

Grote stap voor GGZ: regie bijna volledig bij de jongere
99gram.nl is een zeer laagdrempelige vorm van hulp voor jongeren met eetproblemen. Accare bereikt de jongeren op de plek waar zij zich bevinden: het internet. De site is de enige plek voor deze doelgroep met een compleet aanbod van preventie tot online behandeling. Jongeren kunnen, zonder tussenkomst van een volwassene, bepalen op welk moment ze welke hulp nodig hebben. Zij hoeven op deze manier niet te wachten op hulp en geen school te missen door het reizen naar een instelling. De meeste jongeren melden zich anoniem aan voor behandeling. Het is voor hen een eerste stap richting hulpverlening.

 

Er is nog steeds een zeer grote groep jongeren met eetstoornissen die niet de zorg krijgt die ze nodig heeft. Om deze groep nog beter te bereiken, breidt www.99gram.nl komend jaar uit met een zelfhulpprogramma en een nazorgtraject.

Bron: Accare

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen