Vaccinatiegraad griep licht gedaald

Array

De vaccinatiegraad bij risicogroepen is in het afgelopen griepseizoen licht gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van IQ healthcare (UMC St Radboud) in opdracht van het RIVM. In 2011 heeft 65,7 procent van de risicogroepen zich laten vaccineren ten opzichte van 68,9 procent in 2010. De daling is vooral zichtbaar in de leeftijdsgroep van 60 tot 65 jaar: van 63,2 procent in 2010 naar 56,2 procent in 2011. Bij de mensen van 60 tot 65 jaar die alleen worden uitgenodigd vanwege hun leeftijd – en niet vanwege een medische indicatie – is de daling het sterkst: van 52,1 procent in 2010 naar 43,6 procent in 2011.

Vanwege leeftijd, ziekte, medicijngebruik of chronische aandoeningen als diabetes, hart- en vaatproblemen, nierziekten en luchtwegaandoeningen loopt ongeveer een derde van alle Nederlanders risico op ernstige gevolgen van de griep. Deze mensen ontvangen jaarlijks een uitnodiging voor een gratis griepprik in het kader van het Nationaal Programma Grieppreventie.

Uit het onderzoek blijkt dat de vaccinatiegraad verschilt tussen de diverse groepen met een verhoogd risico. Mensen met diabetes mellitus laten zich het meest vaccineren (78,7 procent), gevolgd door mensen met hart aandoeningen (77,1 procent) en mensen met longaandoeningen (69,8 procent). Van de doelgroep met een leeftijdsindicatie (60 jaar of ouder) werd 71,3 procent gevaccineerd. Wanneer mensen tot meerdere risicogroepen tegelijk behoorden (de zogenaamde multimorbiditeit) was de vaccinatiegraad hoger dan wanneer mensen ‘slechts’ één indicatie hadden (respectievelijk 78,1 procent versus 55,7 procent).

Onderzoeksgegevens
Voor het onderzoek zijn bijna 260.000 patientgegevens van 68 huisartsenpraktijken geanalyseerd op de omvang en de vaccinatiegraad van de totale doelgroep en de specifieke doelgroepen. De deelnemende huisartsenpraktijken maken deel uit van het Landelijke InformatieNetwerk Huisartsenzorg (LINH). LINH is een samenwerkingsverband van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en het Scientific Institute for Quality of Healthcare (IQ healthcare) van het UMC St Radboud. Het LINH registreert gegevens over het huisartsgeneeskundig handelen.

 

Het onderzoeksrapport kunt u downloaden op www.iqhealthcare.nl of www.iqhealthcare-indicatoren.nl

Voor meer informatie over de griep: www.rivm.nl\griepprik

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen