Behandelprogramma voor ‘gewichtige’ kinderen

Array
In Hengelo is voor een groep kinderen met Cool 2B Fit, een sportief programma gestart voor kinderen met overgewicht. De kinderen, in de leeftijd van 8 tot 13 jaar, brengen samen met hun ouders verandering aan in hun leefpatroon.

Gedurende een half jaar wordt een intensief programma gevolgd onder deskundige begeleiding van een dietist, kinderpsycholoog, kinderfysiotherapeut en sportinstructeur. Tijdens het programma trainen de kinderen gedurende de eerste drie maanden twee maal per week. Tevens zijn er zeven ouder- en kindbijeenkomsten waar groepsvoorlichting en adviezen worden gegeven.

De tweede drie maanden trainen de kinderen één maal per week. Daarna komen de kinderen zes maanden lang wekelijks bijeen op een sportschool of sportvereniging om gezamenlijk te sporten onder deskundige begeleiding. Na de intensieve periode van een half jaar worden de kinderen nog een jaar lang begeleid om de veranderde leefstijl op langere termijn te leren volhouden. Het programma is zeer gevarieerd en plezier in bewegen staat voorop.

Overgewicht bij kinderen vormt een groot en toenemend probleem. Veel eten en weinig bewegen is vaak de oorzaak van overgewicht. Een op de acht kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar is te dik of dreigt dit te worden. Meisjes iets meer dan jongens. Twente is bovendien koploper als het gaat om waar de meeste dikke kinderen wonen. Kinderen die te zwaar zijn, krijgen te maken met allerlei lichamelijke klachten zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2 (ouderdomssuikerziekte) en gewrichtsklachten. Maar er zijn ook psychische gevolgen die vaak worden onderschat: dikke kinderen worden vaker gepest dan ‘dunne’ leeftijdsgenootjes. Tijd om in te grijpen dus! Cool 2B fit wordt vanaf 2011in verschillende plaatsen in Twente aangeboden. Voor meer informatie zie www.cool2bfit.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen