D66 en PvdA populairst bij Huisartsen Verkiezingsdebat

Array
Blijf met de vingers van de huisarts af. Dat was de conclusie van Het Huisartsen Verkiezingsdebat van 5 september. Bij een ingewijd publiek van huisartsen bleken D66 en PvdA het populairst. Na discussies over de thema’s ethiek en kosten van de zorg tekende zich een duidelijke meerderheid voor deze partijen af. Vooral de onwrikbare standpunten aangaande zaken als eigen risico en vergoeding van tolkendiensten kostten de VVD en het CDA stemmen. Vrijwel alle partijen die er toe doen hadden hun zorgwoordvoerder afgevaardigd naar een beroepsgroep waarvan een derde aangeeft zijn stem nog niet bepaald te hebben.

Op een zeer inspirerende bijeenkomst in Zwolle ontmoetten de zorgwoordvoerders van de grote partijen de huisartsen in het veld voor Het Huisartsen Verkiezingsdebat. Anne Mulder (VVD), Lea Bouwmeester (PvdA), Herma Boom (CDA), Henk van Gerven (SP), Esmee Wiegman (ChristenUnie) en Linda Voortman(GroenLinks).

 

In het debat, dat geleid werd door LHV-regiovoorzitter Han Mulder kwamen ethische en financiele onderwerpen aan bod. De politici waren eensgezind dat beslissingen over het al dan niet uitvoeren van een behandeling, ongeacht de kosten, bij de arts hoort te liggen. “Je bent verzekerd voor hoge kosten die je niet kan betalen” aldus Anne Mulder. “Maar om die verzekering betaalbaar te houden moeten zaken die je wel zelf kunt betalen, zoals de rollator, uit het pakket”. Een deel van de huisartsen vond dat juist de politici, als vertegenwoordigers van de maatschappij, moeten aangeven welke zaken wel, en niet voor vergoeding in aanmerking komen.

Bij het onderwerp euthanasie bleek een meerderheid van zowel huisartsen als politici voorstander van het behoud van euthanasie in het strafrecht. Wel was de meerderheid voorstander van een verplichting om door te verwijzen voor huisartsen die zelf geen euthanasie wensten uit te voeren.

Bron: Nieuwsbank

 

 

Zwaar woog voor huisartsen het voorstel een eigen risico in te voeren voor huisartsenbezoek en de afschaffing van de vergoeding voor tolkendiensten. “Het tast de huisarts in zijn kernkwaliteit aan. De effectiviteit van zijn poortwachterschap dat zo door de politiek gewaardeerd wordt hangt samen met zijn toegankelijkheid” aldus voorzitter Mulder. Een huisarts in de zaal voegde hier aan toe “De huisarts kan ook zelf geen contact meer kon opnemen met de patient om dingen te bespreken. Dan moet ik eerst onderhandelen, voor dat ik wat zeg, of hij daarvoor wilt betalen”.

 

Overigens waren de meeste aanwezigen politici en huisartsen wel voor invoering van een eigen risico voor een bezoek aan de dokterspost in de avond-, nacht- en weekenduren. “80% van de ANW zorg kan prima overdag worden gedaan” aldus Herma Boom (CDA). “Ik heb zelf in mijn tv tijd op de huisartsenpost gezien hoe veel niet-acute zorg moest worden verleend” aldus Pia Dijkstra D66. Alleen Groenlinks en SP waren hier tegen. Over de dreigende stop van de vergoeding van tolkendiensten vertolkte Henk van Gerven(SP) de mening van 98% van de zaal: “De tolkendienst is een noodzakelijk medisch instrument”. Een huisarts uit de zaal voegde hier aan toe “Een beschamende situatie in een ontwikkeld land. Ik begrijp niet dat hier niet genuanceerder over nagedacht wordt” Overtuigd door deze argumenten paste Herma Boom (CDA) haar standpunt aan tot ergernis Lea Bouwmeester van de PVDA.

 

Ook de rol van de zorgverzekeraars kwam aan bod. Alleen SP en VVD vonden dat zij niet mede verantwoordelijk konden worden gehouden voor de overschrijding van het budget kader zorg. “Verzekeraars kunnen nu ongelimiteerd zorg inkopen” aldus voorzitter Mulder “Als dit vervolgens in kosten het budgetkader zorg overschrijdt dan worden de huisartsen verantwoordelijk gehouden in plaat van degene die inkoopt. Vrij bizar”. Aan het slot van het uitgebreide debat kozen de huisartsen D66 als de beste zorgpartij. Dit beeld komt overeen de peilingen onder huisartsen door Huisarts Vandaag en de LHV. Bij huisartsen is ook steun voor VVD, SP en PVDA. Partijen die het in de landelijke peilingen beter doen dan D66.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen