DarmCentrum Midden Nederland van start

Array

Het Diakonessenhuis en het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht ondertekenen vandaag een samenwerkingsovereenkomst in de strijd tegen darmkanker. Zij geven daarmee het startsein voor een voor Nederland bijzondere en verregaande samenwerking tussen een perifeer en een academisch  ziekenhuis. Vanaf heden werken artsen en verpleegkundigen van beide ziekenhuizen in het DarmCentrum Midden Nederland dat is gevestigd in het Diakonessenhuis in Zeist. Zij delen hun expertise en dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor alle patienten. Of het nu gaat om laagcomplexe zorg  of specialistische zorg. Zo ontvangt iedere darmkankerpatient de zorg die hij of zij nodig heeft op een locatie.

Rob Florijn, bestuursvoorzitter Diakonessenhuis: Door de samenwerking kunnen de collega s van het Diakonessenhuis hun kennis verbreden en verdiepen doordat er met de komst van de UMC Utrecht collega s, vanuit het centrum meer opleiding en onderzoek zal gaan plaatsvinden. Het UMC Utrecht kan door deze samenwerking de patienten beter van dienst zijn door gebruik te maken van de efficientie in zorglogistiek van het Diakonessenhuis. Het Diakonessenhuis levert veelvoorkomende zorg op een efficiente wijze. Het UMC Utrecht is een breed academisch ziekenhuis en geroutineerd in de complexe zorg voor specialistische behandelingen. Beiden op het gebied van zorg voor mensen met darmkanker. Op deze wijze krijgt elke patient de zorg die hij of zij nodig heeft op een locatie . Aldus Jan Kimpen, bestuursvoorzitter UMC Utrecht.

Patienten van zowel het UMC Utrecht als het Diakonessenhuis kunnen vanaf heden al in het Darmcentrum terecht voor darmonderzoek. In 2013 is het voornemen om dit centrum ook in te zetten voor het bevolkingsonderzoek op darmkanker. Het DarmCentrum Midden Nederland opent in januari
2013 officieel haar deuren.

Bevolkingsonderzoek dikke darmkanker 2013
Vanaf oktober 2013 start het bevolkingsonderzoek op darmkanker conform het besluit van Minister Schippers. Door deze samenwerking kunnen grotere aantallen mensen worden onderzocht en kan er een snellere diagnose worden geboden. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld voor mannen en vrouwen tussen
de 55 en 75 jaar. Het gaat om een doelgroep van circa 4,4 miljoen mensen.

Over dikke darmkanker
Dikke darmkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker. Vooral bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Het is echter ook een goed behandelbare vorm van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium gesteld wordt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen