De toekomst van de thuisbevalling in Nederland

0
207

Congres en debat op 25 september in het MECC in Maastricht
De thuisbevalling in Nederland staat onder grote druk. De berichtgeving hierover is vaak negatief en ongenuanceerd omdat er een verband gelegd wordt met babysterfte terwijl daar geen harde bewijzen voor zijn. Ondertussen neemt de angst voor de thuisbevalling toe en bevallen vrouwen steeds vaker in het ziekenhuis. De voordelen van de thuisbevalling voor gezonde zwangere vrouwen raken zo steeds meer op de achtergrond: zij zijn over het algemeen zeer tevreden na een thuisbevalling en er zijn minder ingrepen, minder complicaties en minder infecties dan bij ziekenhuisbevallingen.

De Academie Verloskunde Maastricht (AVM), faculteit van Zuyd Hogeschool staat voor het behoud van de thuisbevalling en vooral ook de keuzevrijheid van de client binnen een nieuw te ontwerpen samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen.
Daarom organiseert de Academie een brede maatschappelijke discussie met een landelijk debat op dinsdag 25 september van 9.00 tot 17.30 uur in het MECC Maastricht.

Discussie onder leiding van Wouke van Scherrenburg
Onder leiding van dagvoorzitter Wouke van Scherrenburg gaan clienten, verloskundigen, gynaecologen, hoogleraren en een zorgverzekeraar met elkaar in gesprek over vragen als:

 • Welk perspectief zien zij voor het behoud van de thuisbevalling binnen nieuwe  samenwerkingsverbanden?
 • Wat betekent de thuisbevalling voor de client?
 • En welke waarde hechten jonge vrouwen anno 2012 aan deze mogelijkheid?

Plaats van geboorte
Recent zijn in Londen de uitkomsten van het grote Birthplace-onderzoek gepresenteerd door professor Peter Brocklehurst, directeur van het Institute for Women’s Health, University College London. Uit dit onderzoek blijkt dat thuis bevallen met name bij tweede of volgende kinderen grote voordelen kent. Brocklehurst presenteert deze resultaten op het congres.

Thuisbevalling
Ook in Nederland wordt thuis bevallen het hoogst gewaardeerd zo blijkt uit onderzoek van TNO: 96 procent van de vrouwen die thuis bevalt, kijkt daar achteraf tevreden op terug. Vrouwen die tijdens de bevalling naar het ziekenhuis moesten, waren het minst tevreden over hun bevalling. Door de sluiting van kleine ziekenhuizen wordt de afstand van thuis naar het ziekenhuis groter waardoor de veilige zorgconstructie voor zwangere vrouwen in het geding komt.

Sprekers:

 • Raymond de Vries, hoogleraar fysiologische verloskunde/midwifery science, Universiteit Maastricht/AVM
 • Peter Brocklehurst, professor of Woman’s Health, University College London
 • Arie Franx, hoogleraar perinatologie, Universitair Medisch Centrum Utrecht
 • Angela Verbeeten, voorzitter Koninklijke Organisatie van Verloskundigen en praktiserend eerstelijns verloskundige
 • Jeroen Crasborn, sr. Adviseur Achmea Divisie Zorg & Gezondheid
 • Julie Sharon, client
 • Marianne Nieuwenhuijze, voorzitter vakgroep Midwifery science AVM en verloskundige
 • Jan Nijhuis, hoogleraar perinatologie Maastricht Universitair Medisch Centrum

Voor het volledige programma kijk op: www.av-m.nl

Het congres wordt georganiseerd door de Academie Verloskunde Maastricht, faculteit van Zuyd Hogeschool. De AVM wil met een serie congressen aandacht vragen voor ontwikkelingen binnen het vakgebied fysiologische verloskunde.

Zuyd is een Euregionale kennispoort met drie aandachtsgebieden. Zuyd Hogeschool, Zuyd Onderzoek en Zuyd Opleiding en Training. Bij Zuyd vind je hoger beroepsonderwijs met voltijd, deeltijd, duaal, volwassenen- en contractonderwijs. Met circa 50 bachelor- en masteropleidingen, 22 lectoraten en kenniskringen, 14.500 studenten en 1.700 medewerkers in Heerlen, Maastricht en Sittard behoort Zuyd tot de grote Hogescholen van Nederland

Bron: Nieuwsbank