Combinatie van middelen tegen immuunziekte

Array

Een goedkope combinatie van twee bestaande medicijnen kan wellicht patienten met de auto-immuunziekte het syndroom van Sjoegren in de toekomst helpen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Angela Bikker van het UMC Utrecht. Patienten met deze ziekte maken nauwelijks speeksel- en traanvocht aan.

Het syndroom van Sjoegren lijkt op reumatoïde artritis (`reuma’), maar is veel minder bekend, terwijl toch ongeveer een procent van de westerse bevolking lijdt aan de auto-immuunziekte. Bij de ziekte valt het immuunsysteem speeksel- en traanklieren aan. Daarnaast kunnen ook nieren, longen of andere organen aangedaan zijn. Negentig procent van de patienten is vrouw. Een goede behandeling bestaat niet, artsen kunnen alleen de symptomen bestrijden.

Een combinatietherapie van bestaande middelen biedt nieuwe mogelijkheden. In een kleinschalig onderzoek van het UMC Utrecht heeft de helft van de behandelde patienten baat bij deze combinatietherapie. Het laboratoriumonderzoek van Bikker suggereert dat de combinatie van twee reumamedicijnen (leflunomide en hydroxyNOTchloroquine) patienten met het syndroom van Sjoegren een betere kwaliteit van leven kunnen geven. Het UMC Utrecht wil nu een eerste onderzoek opzetten om de nieuwe medicijncombinatie te testen.

“Het zijn hoopgevende resultaten”, vindt klinisch chemicus in opleiding Angela Bikker. Zij richtte haar promotieonderzoek in het UMC Utrecht op het syndroom van Sjoegren. “We hebben momenteel eigenlijk geen enkel goed medicijn tegen deze ziekte. Dit zou een belangrijke stap kunnen betekenen.
Met als bijkomend, maar belangrijk voordeel dat als de combinatie de gewenste resultaten geeft, deze twee medicijnen relatief goedkoop zijn.”

Angela Bikker promoveert op 13 september aan het UMC Utrecht. Prof. dr. Floris Lafeber en prof. dr. Hans Bijlsma begeleidden haar onderzoek samen met dr. Joel van Roon en dr. Aike Kruize.
dinsdag 11 september 2012

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen