Leijten: maak kleinschalig de norm in de langdurige zorg

Array

Door de manier van financiering in de langdurige zorg blijft er veel geld liggen en worden fusies aangewakkerd.’ Dat stelt Renske Leijten dinsdag in het debat over `het nieuwe ouder worden’ van de brancheorganisatie van de ouderenzorg, Actiz. `De groei van eigen vermogen in de langdurige zorg is gigantisch, terwijl het geld is dat bestemd is voor zorg en inzet van personeel. Hoe groter een organisatie is, hoe sterker die staat ten opzichte van de inkoop door het zorgkantoor. Maar is groot beter? Is veel geld oppotten goed voor de zorg? Nee!’

Renske Leijten stelt in het debat voor om vanaf 2013 te regelen dat klein de norm wordt. `Dat is met een aantal simpele aanpassingen prima mogelijk. Om te beginnen moeten we zorgen dat we de financiering niet meer via het hoofdkantoor laten lopen, maar dat geld direct op zorglocaties terechtkomt.’ Om personeel en bewoners/clienten van zorginstelling in een betere positie te brengen stelt Leijten ook voor om de uiteindelijke beslissing over de inzet van personeel door hen goed te laten keuren. Leijten: `Hoe vaak zien we niet dat er veel eigen vermogen is in een instelling en dat personeel onder de werkdruk bezwijkt. Met deze maatregelen en zorgen dat het geld terecht komt waar het hoort, met de zeggenschap voor de mensen die het moeten hebben.

Ook wil Leijten dat het niet meer mogelijk is om allerlei BV’s onder een zorginstelling te hangen. `Dit is een bedrijfsmatige truc om risico’s af te dekken, maar ook om financiering veilig te stellen. Een zorginstelling koopt bijvoorbeeld bij zijn eigen facilitair bedrijf de spullen duur in. Op deze manier verdwijnt er geld en kan er winst worden gemaakt en uitgekeerd worden in die BV’s.’

Volgens Leijten is het ook noodzakelijk om de concurrentie tussen zorginstellingen te stoppen. `Samenwerken is beter en moeten we juist stimuleren. Expertise en ervaringen kun je beter uitwisselen dan fuseren. We weten dat te groot snel anoniem wordt. Het lijkt me goed dat er snel een wet komt om grootschalige zorginstellingen te kunnen splitsen’.

Het totale pakket dat Leijten voorstelt:

* maak het mogelijk om grootschalige zorginstellingen te splitsen

* leg een maximale overheadnorm vast, zorginstellingen mogen daar niet overheen

* financiering verloopt per locatie, dus niet eerst naar de hoofdkantoren

* personeel en bewoners beslissen over de inzet van personeel

* geen concurrentie meer tussen zorginstellingen

* verbod op BV’s waarin geld weggesluisd wordt

* een eigen vermogen krijgt een wettelijke bovengrens van de omzet. Bijvoorbeeld 8 procent

bron: SP

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen