Turkse en Marokkaanse baby’s vaker te dik

Array

Baby’s van Turkse en Marokkaanse afkomst hebben op 2-jarige leeftijd twee tot driemaal zoveel overgewicht als andere baby’s.
Dat blijkt uit onderzoek van Marieke de Hoog van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

De Hoog promoveert op 28 september. Uit haar proefschrift blijkt dat etnische verschillen in overgewicht al op jonge leeftijd zichtbaar zijn. Volgens De Hoog is dit vooral toe te schrijven aan de snellere gewichtsgroei in de eerste zes maanden.

“Wij wisten wel dat overgewicht bij deze groep kinderen veel voorkomt, maar niet op zo’n jonge leeftijd al. Dat is verrassend”, aldus De Hoog. Voor het onderzoek analyseerde de onderzoekster de gegevens van 3300 kinderen.

ABCD-onderzoek
De onderzoeksresultaten van De Hoog maken deel uit van het ABCD-onderzoek. Dit is een omvangrijke studie, uitgevoerd door de GGD in samenwerking met het AMC in Amsterdam. In deze studie wordt sinds 2003 de relatie onderzocht tussen leefgewoonten tijdens de zwangerschap en (pasgeboren) kinderen in Amsterdam.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen