Inkomensgrenzen in meerderheid Wmo-verordeningen

Gemeenten mogen sinds de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 19 januari 2012 geen inkomensgrenzen in hun Wmo-beleid hanteren. Recent onderzoek van de Stichting Ombudsman toont aan dat de meerderheid van de Wmo-verordeningen nog niet is aangepast aan deze uitspraak.

Inkomensgrenzen mogen ook niet meer voor vervoersvoorzieningen, hoewel dat onder de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) wel was toegestaan. De Stichting Ombudsman onderzocht de Wmo-verordeningen die op gemeentelijke websites zijn geplaatst.

Kanteling
Weliswaar bleek bij navragen dat de gemeenten op de hoogte waren van deze uitspraak en er in de uitvoeringspraktijk ook naar handelden, maar in de Wmo-verordening was de betreffende passage nog niet aangepast. Veel gemeenten zijn bezig met de kanteling van hun modelverordening en nemen de kwestie van de inkomensgrenzen daarin mee.

VNG
De VNG heeft er begrip voor dat dit proces zorgvuldig moet verlopen en daardoor de nodige tijd vraagt. Maar we wijzen wel op het belang van juiste informatievoorziening. Gemeenten moeten op zijn minst een toelichting op de website plaatsen waaruit blijkt dat de inkomensgrenzen in de verordening, sinds de uitspraak van de Centrale Raad, niet meer worden toegepast.

Bron: VNG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen